България, Румъния, Гърция и Сърбия да кандидатстват за общо домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 г., а като основен приоритет бе посочено развитието на доставките на газ за региона и свързаността чрез инфраструктура.

Това са основните теми, които премиерите Бойко Борисов, Виорика Дънчила и Алексис Ципрас и президентът Александър Вучич са обсъдили на регионалната среща в Евксиноград, стана ясно от изявленията след разговорите. В тях участва и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

Последен - за да обобщи резултатите, говори домакинът на сбирката Борисов.

"Нашата четворка и събирането ни тук винаги е имало една цел - в рамките на ЕС да повдигнем нивото на свързаност - енергийна, инфраструктурна, дигитална. Нашата политика никога не е била насочена срещу трети страни. С влизането на Сърбия в ЕС смятаме, че ЕС ще стане по-силен", започна Борисов. Но не доразви темата кои трети страни визира в случая.

Веднага след това премина на темата газови доставки. 

"Приели сме всички, че диверсификацията е от съществено значение. Неслучайно кръстихме нашия проект за газов хъб "Балкан". Неслучайно казваме, че в този хъб ще идва и руски газ, и от български и румънски източници, и от Александруполис, и втечнен газ, и, когато стане готов, и от големия газопровод, за който стана дума. Конкуренцията ще намалява цените, няма да ги вдига. Да обединяваме усилията си, нищо не ни разделя", обясни Борисов. 

Преди него Нетаняху бе обяснил за "големия тръбопровод" - става дума за нов проект за най-дългия газопровод под вода - Източносредиземноморският газопровод, който да свързва Израел с Европа - през Кипър, Крит и Гърция, до Италия и към Балканите. Премиерът на Израел също постави енергетиката сред трите най-важни за сътрудничество - редом със сигурността и технологиите. 

"В енергетиката обсъдихме как Израел може да помогне за постигането на целите в енергийния сектор на тук представените държави. Можем да помогнем на държавите да повишат ефективността на енергийните доставки. Най-дългият тръбопровод под вода ще тръгне от наша територия, ще мине през Кипър, Крит и Гърция, а може би и през Балканите. В момента сме в предварителна фаза на проучване. За нас е важно да изнасяме газ, да го пренасяме до вас, за да можем да диверсифицираме доставките", заяви той.

В обобщението си премиерът Борисов използва и карта - за да представи инфраструктурните проекти в региона и готовността на някои от тях. Той съобщи, че с Алексис Циплас са обсъдили да подпишат обща декларация, която да се приеме от парламентите на двете страни, за изграждане на железопътна връзка Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе.

"Защо не България да има един кей на Александруполис и в Солун, а гърците - във Варна и Бургас, може и Русе", попита риторично българският министър-председател и продължи с разказа за проектите за пътища, сочейки по картата - как магистралата София-Белград е почти готова, само се чака "археолозите да излязат оттам" и как когато и последната отсечка е готова, заедно с магистралите "Струма" и "Марица", от Белград до Истанбул няма да има светофари. За магистралата Солун-София остава само отсечката през Креснеското дефиле, каза още Борисов:

"И виждате картата - от Александруполис - Егейско и Черно море получават пряка връзка. От нашите пристанища по Дунава до Германия..." 

Президентът на Сърбия Александър Вучич също съобщи, че трябва да бъде подкрепен Балканският маршрут на газа. 

"Много ви благодаря за изключителното гостоприемство тук във Варна. За нас, за Сърбия това са изключително важни срещи, както с нашите румънски, така и с гръцките, така и с българските приятели. Особена чест за нас е, че тук присъства израелският министър председател Бенямин Нетаняху, с когото имахме и двустранни срещи", каза той и уточни, че са разговаряли за енергийната свързаност, която е от ключово значение за страните на Балканите както за България, така и за Гърция и Сърбия.

Вучич посочи, че имайки предвид последните проекти за снабдяване на Европа с газ, заедно с Борисов, са помолили премиера Бенямин Нетаняху за подкрепа за така наречения балкански маршрут, тъй като това би било добро решение  не само за България и Сърбия, но и за Унгария, Австрия, дори за северната част на Италия.

"На срещата във Варна имахме възможност да говорим за Източносредиземноморския газопровод – проект с голяма геополитическа и икономическа стойност", заяви и гръцкият премиер Алексис Ципрас след четиристранната среща на високо равнище между България, Гърция, Румъния и Сърбия, с участието на Израел - „На днешната среща разговаряхме за големите възможности, които съществуват за инвестиции в енергийната сигурност на региона. Интерконекторът между България и Гърция, който ще свързва Алексанруполис с българския пазар, е проект от много голямо значение", каза още Ципрас.

Премиерът на Гърция каза още, че е коментирана и възможността за създаване на една постоянна организация за сътрудничество между България, Гърция, Румъния и Сърбия и също обяви идеята четирите страни да станат общи кандидати "за едно голямо спортно събитие през следващото десетилетие", макар да се спомена точно опцията да се кандидатства за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 г. По думите му тепърва ще се уточняват подробностите.

За важността на инфраструктурната свързаност и газовите доставки и диверсификацията им говори и Виорика Дънчила, премиер на Румъния. 

Съвместните изявления сред срещата на високо равнище в Евксиноград завършиха и с обща снимка, на която всички участници поставиха ръце една върху друга в знак на приятелство. Домакинът Борисов лично аранжина гостите си да позират пред фотографите.