След 18 години като главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк, Левон Хампарцумян го напуска от 1 май 2019 г. Надзорният съвет на най-голямата по активи българска банка е одобрил Теодора Петкова да поеме позициите на председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор. И БНБ като регулатор също трябва да одобри решението.

Според съобщението на Уникредит Булбанк, Петкова и Хампарцумян ще работят заедно в името на плавен преход към новото управление. Левон Хампарцумян остава ангажиран с банката и ще поеме надзорни функции, става ясно от прессъобщението. В него също така се цитира директорът за Централна и Източна Европа на Уникредит Каро Вивалди, който казва: "Левон Хампарцумян е доказан визионер в българския банков сектор".

Теодора Петкова. Снимка Уникредит Булбанк

Хампарцумян - от приватизация към банки

64-годишният Левон Хампарцумян е едно от известните лица в България. Банкерът, който е завършил ВХТИ-София, е работил като директор в "Купърс и Лайбранд", в "ПрайсуотърхаусКупърс", в "Ърнст енд Янг АФА". Той беше и почетен консул на Канада у нас от 1997 г. до влизането му във властта - в кабинета "Костов" беше заместник-министър на икономиката с ресор приватизация. По това време сключи няколко важни сделки - за "Бороспорт", продадено на РМД "Самоков Боровец 21", и за "Пампорово", което спечели "Турист инвест".

След като Агенцията за приватизация пое големите сделки, тя бе оглавена от Хампарцумян през 2000 г. Година по-късно, след приватизацията на Булбанк - външнотърговската банка на България, през която минаваха обслужванията на външния дълг, той стана главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.

Продажбата на Булбанк приключва през октомври 2000 г. - 360 млн. евро за 98% от капитала й. Държавата се отказва и от над 152 млн. лева дивидент. 

UniCredito Italiano SpA придобива 93% от капитала, а Allianz AG - 5 на сто.

През 2000 г. Булбанк продава своите участия в Корпоративна търговска банка (99.9%), Обединена българска банка (35%) и HypoVereinsbank Bulgaria (49%). Тогавашният шеф на Булбанк Чавдар Кънчев критикува приватизацията ѝ, като заяви публично, че собственият капитал на трезора е 650 млн. лева, а купувачът предлага цена само със 7.5% над това. 

Към средата на 2018 г. със своите над един милион клиенти УниКредит Булбанк е на първо място на българския пазар по активи (близо 20 млрд. лева), депозити (над 15 млрд. лева), кредити (близо 12 млрд.лв). УниКредит Булбанк е "Най-добра банка в България" според международните издания Euromoney и Global Finance. Банката е част от УниКредит, чиято ясна и дългосрочна стратегия е да бъде успешна паневропейска търговска банка. УниКредит обслужва 26 милиона клиенти в Западна, Централна и Източна Европа. Групата има силен местен и международен опит, който споделя със своите клиенти чрез водещи банки на 14 основни пазара в Европа: Италия, Германия, Австрия, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Румъния, Словакия и Турция. Чрез международната си мрежа, УниКредит обслужва клиенти в още 18 страни по целия свят.

Необслужвани кредити - и турски проблеми

В края на септември компанията за изкупуване на задължения в България - Агенция за събиране на вземания ЕАД (АСВ), част от норвежката B2Holding ASA, придоби портфейл с необслужвани кредити с номинална стойност от близо 250 млн. евро от Уникредит Булбанк. Това е най-големият портфейл с просрочени кредити, изкупуван някога в банковия сектор в България. За последните 2 години това е трета сделка между колектора и Уникредит Булбанк. Предишните две бяха за 93 млн. евро и 84 млн. евро. 

В същото време заради обезценката на турската лира, няколко големи европейски банки, сред които и Unicredit, които са публични компании, станаха обект на специално наблюдение, стана ясно през август т. г. Това са големите банки BBVA, BNP Paribas и Unicredit, съобщи The Financial Times.

Според данните на Банката за международни разплащания най-високият риск е за големите испански банки, отпуснали около 83 млрд. долара, докато банки от Франция и Италия са отпуснали кредити за съответно 38 и 17 млрд. долара.