Изпълнтелният директор на "Левски" Красимир Иванов направи неочаквана визита днес - той посети пресконференция на шефа на съдийската комисия на БФС Йордан Сталев амфитеатралната зала на централата до резиденция "Бояна". След това направи интересно изказване пред портата на базата.

Вчера "сините" разпространиха остра декларация, в която призоваха Сталев да подаде оставка, поискаха чуждестранни съдии и посочиха трима, които не желаят повече да ръководят мачове на "Левски".

Иванов чу три пъти "не" от Сталев, а също така как пловдивчанинът определя позицията като "несериозна" и че той и комисията няма да се поддадат на натиск и ултиматуми.

"Никой не каза: ощетихме "Левски", искаме преиграване на мача. Аз искам сега мачът с "Черно море" да се преиграе, рече Иванов в пространното си близо 15-минутно изявление. - Какво да кажа? Съдийската комисия излиза и дори без да поемат дъх, казват: 100-процентова дузпа. Ами като е 100-процентова, поне да имаше малко съмнение."

Последва уточняващ въпрос от тв репортер от голяма медия дали "Левски" е внесъл искане за преиграване (бел. авт. то не би се разгледало, тъй като има основания, при които даден мач може да се преиграе. Неотсъдена дузпа, макар и "100-процентова", не е сред тях. Дори в страните, където има VAR).

"О, Боже, аз ако имам възможност да го направя, още тази вечер ще го направя, отвърна босът. - Това е по-скоро емоционална реакция в момента, но лекотата и категоричността, с която тези думи бяха изказани, мен само на това ми навява мисълта. Една от причините ние да сме тук, че телефонът ми изгоря в предходните дни от привържениците на "Левски" да ме питат ние какво правим по въпроса. Футболният съюз трябва да знае, че има стотици хиляди хора, които не са спали след този мач и те се чувстват ощетени."

Какво ще предприеме "Левски", след като чу "не" на всичките си искания?

"Сега трябва да седнем и попремислим нещата, но въпреки инвестициите в съдийската комисия, те имат нужда от още помощ и ако сами не могат да се справят, ние ще им я осигурим. Ако трябва сами ще им наемем консултанти, ако трябва ще организираме обзорни предавания за съдийството след всеки кръг. В дискусията се ражда истината... Ние искаме честно съдийство, друго нищо не искаме."

Иванов предложи "помощ отвън за справяне с проблемите" и на Борислав Михайлов, който беше издигнат и подкрепен от Спас Русев в пламенна реч на изборния конгрес на БФС през февруари.

А ако ще се преиграва "Черно море" - "Левски", дали да не се преиграе и ЦСКА-София - "Левски" (0:1), след като Сталев призна за неотсъдена дузпа в полза на "червените" при сходна ситуация с тази въъв Варна?

"Ако тръгнем по тоя въпрос и те го поставят на тема, очевидно… Ако всичките мачове ще ги преиграваме, да ги преиграваме. Макар че, какво да кажа, така е. Когато искате да е еднакво за всички, трябва да приемате тия тези." 

"Очевидно е защо присъствахме. Ние вчера поискахме оставката на господин Сталев. Аз исках да дойде и чуя с ушите си и да видя с очите си какво се случва, така започна изявлението си Красимир Иванов. - Затова бяхме тук. Държахме се културно, както видяхте, нито сме го контрирали, нито сме изказвали нашето си мнение кога трябва да се свири дузпа и кога не. Бяхме много любопитни защо отвореното писмо, което публикувахме вчера, предизвика такава реакция? Аз не си спомням такъв детайлен отчет до момента да сме вижали от съдийската комисия.... Аз чух три неща - първо, че има дузпа, което, слава Богу, не беше оспорено, второ, че оставка няма, с което съм силно разочарован, и трето, че всичко е точно със съдийството в българския футбол. Песента е популярна, от която е тая фраза, така че... как да ви кажа, аз излизам от тази пресконференция скандализиран. Считам, че нито тонът, нито думите на господи Сталев отговарят на позицията, която заема."

Иванов добави, че иска "качествена услуга" от страна на съдиите. И че в момента българският футбол струва 6 милиона лева - на толкова са оценени тв правата. Шефът иска да са сто милиона, обаче това нямало как да стане при лошо съдийство.

Красимир Иванов официално заяви, че Холмар Ейолфсон ще бъде опериран във вторник в Барселона и ще липсва до края на сезона, а контузията му в коляното е станала заради наводняването на терена от страна на "Черно море".

"Разговарях с колегите, теренът е бил наводняван, нашите футболисти не са подготвени и това ни коства контузия до края на сезона. Можем само да гадаем откъде идват тези проблеми, но решения трябва да се намират. Питаха ме и в клуба дали писмото не беше досатъчно и вече не трябва да си траем, но който го е страх от мечки да не ходи в гората. Очаквам нови атаки, но се надявам да няма такива. Апелирам съдийството да бъде еднакво, честно и коректно", каза още Красимир Иванов. 

Цялото му изявление, можете да видите във видеото по-горе.