Източник от кабинета, който е „близък до вътрешните процеси“ съобщава, че във вторник може да станем свидетели на шокова ситуация, пише британският "Дейли Експрес". Премиерът Тереза Мей се е заканила, ако нейният кабинет не подпише сделката за напускането на страната от ЕС, тя ще напусне поста си на министър-председател, съобщава "Фокус".

В петък сутринта от Би Би Си са разгласили косвено зашеметяващия ултиматум. Водещата на сутрешната програма, посветена на "Брекзит", Лора Кюнсберг, е започнала предаването със загадъчен тон:

"Съществуват много подозрения, ми каза правителствен източник, че идващия вторник Тереза Мей ще се опита да въвлече всички ни в сделка." 

И продължила:

"Кабинетът все още няма яснота какво да прави, ако това се случи и дали то е толкова добро нещо, колкото изглежда“. 

Би било неприемливо за Северна Ирландия да бъде отделна митническа територия от останалата част на Обединеното кралство след Брекзит, каза снощи говорителка на британската премиерка Тереза Мей, цитирана от Ройтерс. 

Тя говори по повод вчерашното съобщение на авторитетния лондонски всекидневник "Файненшъл таймс", че Европейският съюз е направил пробно предложение, според което Северна Ирландия ще остане в тесен митнически съюз със съюза, докато с Обединеното кралство ще бъде подписано само едно много общи, базисно митническо споразумение, пише БТА.

"Ние изложихме нашите предложения и ЕС ще ги обсъжда с нас, но преговорите продължават", каза говорителката по повод съобщението на вестника.