Когато свърши сезонът на туристите по морето, започва сезонът на инвеститорите. Далеч от "всекидневните погледи" по Черноморието започват да се градят малки и големи строежи - на хотели и на частни вили, за да посрещнат следващото лято изненаданите редовни посетители. Или да зарадват любителите на хотелското настаняване.

Ето малко гледки от първа линия на някои от най-емблематичните места по морето, които уви, вече няма да бъдат така девствено емблематични.

Ахтопол, ноември 2018.

Гери Николова пише и прилага снимки във фейсбук:

"С прискърбие съобщавам, че строителството вече сериозно е захапало и Ахтопол. .. Който помни La Vita и околността, да пази спомените си. Който ял смокини - ял, който гледал морето - гледал! Строи се поредният мастодонт върху скалите... До пролетта щяло да е готово. Йеее, местните трябва да се кефят - ето, бизнес се развива в града им... Бабите с "квартирите" - ще духат супата!"

Созопол, Германката, октомври 2018.

Намарението на столичен ресторантьор да строи "две вили с басейн" на около 2000 квадратни метра на емблематичната за поколения наред скала Германката край Созопол предизвика брожения както сред местните жители и рибарите, така и сред любителите на природата, които от години посещават това красиво място. Но пак всичко е законно - земята е частна собственост, а според екоинспекцията в Бургас строежът няма да навреди на околната среда. Инвеститорът щял на добра воля да изгради път до скалите, защото очевидно държавата не се е погрижила да даде такива гаранции. 

Иракли, октомври 2017.

Каквото и да се каже за Иракли, все ще е малко. Заради презумпцията, че на времето там е имало пионерски лагер, днес голяма част от земята е урбанизирана територия. И така на плажа, на първа линия, на самия пясък, с любезното съгласие на всички институции, изникна ето това: 

*Видеото е на Анатоли Андреев. Публикуваме го с неговото съгласие.