Опозицията в Белгия настоява правителството на Шарл Мишел да обясни как и защо плащания в размер на стотици милиони евро са отишли към неизвестни получатели от сметки в Брюксел, принадлежали някога на Муамар Кадафи.

На 30 октомври обществената телевизия РТБФ съобщи, че става дума за плащане на оръжейни доставки.

Според депутати от опозицията външният министър Дидие Райндерс дал неадекватни отговори на въпросите защо сумите са платени от сметки, за които се предполага, че са били замразени в резултат на санкции на ООН. Народните представител настояват и за гаранции  от властите в Брюксел, че парите не са отишли при въоръжени милиции в размирната африканска държава.

Още през февруари се появиха подозрения, че Белгия нарушава санкциите на ООН срещу Либия, наложени през 2011 г. Причина бе разследване на „Политико“. Изданието разкри, че е имало редовни изтичания на големи суми под формата на премиални и лихвени плащания от сметки за общо 16 милиарда евро, за които се предполага, че са замразени в Белгия. Парите отивали към бенефициенти с банкови сметки в Люксембург и Бахрейн. 

Тези плащания били извършвани в периода 2011-2017 г.

Въпросът отново излезе на дневен ред през септември. Тогава група експерти на ООН по Либия стигна до извода, че Белгия нарушава международните санкции. Според тях освобождаването на сумите може да доведе до злоупотреби.

Социалистите – главната опозиционна сила в белгийския парламент, се опитват да привлекат съюзници в парламента и да организират изслушване на хората от ООН.

На 31 октомври депутатът социалист Дирк Ван дер Маален изпрати писмено запитване до Райндерс дали парите, освободени от властите в Белгия, са послужили за финансиране на закупуване на оръжие за милиции в Либия. Прокурори в Брюксел разследват плащанията.

След това Ван дер Маален обвини настоящия министър на финансите Йохан Ван Овертвелд и Дидие Райндерс (заемал същия пост до 2011 г.),  че не са дали достатъчно пояснения и че са се оправдали с редица причини, за да не отговорят на въпросите.

Още преди 7 години Райнедрс бе цитиран от в. „Ла Либр Белжик“ да казва, че Белгия трябва да си получи дълговете от договори с режима на Муамап Кадафи, преди санкциите да влязат в сила. И припомни, че практиката е да се види дали нещо може да бъде разблокирано, за да си получат компаниите дължимите суми.

Дирк Ван дер Маален изтъква, че главният проблем е неяснотата кой стои зад решението за освобождаването на големите суми от белгийските сметки. Той смята, че това може да постави в неблагоприятна ситуация страната, която през януари 2019 г. ще стане непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

Мистерията

На 30 октомври белгийската телевизия РТБФ цитира анонимен източник, близък до службите за сигурност. Той заяви, че белгийското правителство „не е неутрално“ във финансирането на либийски милиции. И допълва, че „имало един-два скандала“, свързани със задържането на натоварени с оръжие самолети на летището в град Остенде.

Телевизионният репортаж обаче не привежда доказателства за пряка връзка между плащанията и оръжейните доставки.

През септември финансовият министър Ван Овертвелд не можа да назове получателите, когато бе попитан в парламента. Той обаче каза пред депутатите, че лихвеният е плащания са извършени съгласно правилата за предотвратяване на прането на пари и финансирането на тероризма.

От 2011 г. насам санкциите на ООН са насочени срещу сметки на режима на Муамар Кадафи. Сред парите са близо 67 милиарда долара, принадлежащи на Либийската инвестиционна управа. Парите са инвестирани предимно в банки и фондове в цяла Европа и Северна Америка. Преди това бе наложено оръжейно ембарго, а на водещи фигури на режима бе забранено да пътуват зад граница

(Всичко това се случи в началото на Бунтовете в Либия. Кадафи бе убит на 20 октомври 2011 г. и оттогава страната е раздирана от вътрешни конфликти – б.р.)

Министерството на финансите в Брюксел оправда лихвените плащания от белгийски сметки. Оттам твърдят, че всичко е извършено съгласно тълкуванието на правилата са санкциите от страна на RELEX – експертна група в Съвета на ЕС, съставена от дипломати от страните членки. По ирония на съдбата това решение е взето в деня на гибелта на диктатора.

Дидие Райнедрс отрича да е свързан с решението за освобождаването на сумите. Той уточнява, че е бил финансов министър на Белгия до 6 декември 2011 г. и не е взевмал решения в тази сфера.

Говорител на Съвета на ЕС отговори на запитване на „Политико“, че не е работа на този орган да изразява гледна точка за това как страна членка тълкува режима на санкции на Съюза срещу Либия.

Юридически експерти смятат, че не е обърнато достатъчно внимание на въпроса къде са отишли парите. И има затваряне на очи на най-високо политическо ниво.