"Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат. Промените бяха внесени от народния представител Менда Стоянова и касаят реда и условията за определяне на имуществените и неимуществените обезщетения при застраховка „Гражданска отговорност“.

Това гласи съобщение от пресцентъра на управляващата партия ГЕРБ, изпратено днес до медиите. Това е пореден случай, в който премиерът, но в качеството му на партиен лидер, спира законодателни инициативи на народни представители. 

Така новината за предложението за въвеждане на "таван" за обезщетенията при смърт на роднина се оказа актуална само за ден-два. Става дума за предложение на председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ), внесено преди второто четене на промените в Кодекса за застраховането, за което писахме вчера. 

Стоянова иска в кодекса да се запише, че съпрузите, децата и родителите могат получават 20 000 лева еднократно обезщетение за претърпени неимуществени вреди за смъртта на свой близък. Такава сума се предвижда и за човек, който живее на семейни начала с починалия, за осиновители и осиновени деца.

Братът и сестрата може да получат 15 000 лева, а 5000 лева по изключение други лица, които са създали емоционални отношения с починалия по време на настъпване на непозволеното увреждане, предлага още депутатката от ГЕРБ.

Същите размери обезщетения да бъдат определяни и от застрахователя на виновния водач или по съдебен ред при смърт или телесно увреждане на човек, а таванът на обезщетенията да важи и за всички застрахователни събития, настъпили преди влизането в сила на измененията на Кодекса за застраховането, е записано още в доклада преди окончателното гласуване на измененията в кодекса от Народното събрание.

Предисторията

През юни Наказателната, Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд излезе с тълкувателно решение, в което се казва, че братята, сестрите, бабите, дядовците и внуците на починалия имат право на обезщетение за неимуществени вреди, причинени от неговата смърт, припомни сайтът news.lex.bg.

Тълкуването се отнася до търсенето на компенсация в наказателния процес. В решението си върховните съдии допълниха кръга на лигитимираните да се присъединят като граждански ищци в него с братята и сестрите на починалия и с неговите възходящи и низходящи родственици от втора степен.

Що се отнася до гражданския процес, с тълкувателното решение на ВКС, кръгът на легитимираните да търсят компенсация за болки и страдания, претърпени от смъртта на близък, на практика беше напълно отворен. С него върховните съдии дават възможност по изключение да получи обезщетение за морални вреди от нечия смърт и „всяко друго лице, което е създало трайна и дълбока емоционална връзка с починалия и търпи от неговата смърт продължителни болки и страдания, които в конкретния случай е справедливо да бъдат обезщетени“.

През първия месец след постановяването на решението, делата срещу застрахователи в Софийския градски съд се увеличиха двойно. В резултат застрахователите започнаха да обмислят въвеждането на лимити на обезщетенията по „Гражданска отговорност“, като се коментираше таван от 40 000 лева. Отделно компаниите повишиха и цената на „Гражданската отговорност“ с около 50-100 лева.