Предложените набързо и без обществен дебат законови изменения в Кодекса за застраховането, с които се въвежда таван на обезщетенията при смърт на пътя, поставиха и въпроса може ли задължителната застраховка "Гражданска отговорност" да скочи до 800 лева, дори до 1000 лева.

Става дума за предложението на председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова (ГЕРБ), внесено преди второто четене на промените в Кодекса за застраховането, с което се слага таван от еднократна сума от 20 000 лева за съпрузите, децата и родителите на загинал в катастрофа човек (за претърпени неимуществени вреди за смъртта на близък).

Такава сума се предвижда и за човек, който живее на семейни начала с починалия, за осиновители и осиновени деца. Братът и сестрата, както и бабата и дядото, може да получат 15 000 лева, а 5000 лева по изключение други лица, които са създали емоционални отношения с починалия по време на настъпване на непозволеното увреждане.

За сравнение средното обезщетение за претърпени неимуществени вреди за смъртта на близък сега е около 95 000 лева.

Мотиви

Предложението на Менда Стоянова дойде между двете четения на закона и е мотивирано с решението на Върховния касационен съд (ВКС), че право на обезщетение имат не само най-близките по родствена линия на загиналото лице (родител, съпруг, дете), но и баба, дядо, брат и сестра. Респективно застрахователите обявиха, че или трябва да се вдигне премията за "Гражданска отговорност", за да могат да поемат по-големия размер обезщетения, като според сметките им тя може да стигне до 800-1000 лева, или трябва да се сложи таван на обезщетенията. 

Заради липсата на дебат и начинът, по който беше прокарано законовото изменение, премиерът Бойко Борисов, в качеството си на лидер на ГЕРБ, разпореди на депутатите да не гласуват предложенията на Стоянова, докато не минат през широк обществен дебат.

Кой как тълкува

"Намирам за спекулация това, което застрахователите навсякъде тръбят в медиите, а именно, че трябва да избираме или рязко да се вдигне цената на "Гражданската отговорност", или рязко да се намалят обезщетенията за починали на пътя. Техният аргумент е въпросното тълкувателно решение на Върховния касационен съд, което те интерпретират изключително неправилно. Самият съд казва, че такова обезщетение ще се присъжда само по изключение", заяви пред Нова тв адвокатът Деян Николов.

Да вече се дава право на братя и сестри, баби и дядовци също да получават обезщетения при смърт. Но ВКС казва, че ще се присъжда само по изключение, допълни Николов. И приведе пример:

"Само ако близкият докаже, че са имали много по-близка връзка от обичайния тип - например - ако един внук е отгледан от дядото и бабата и са живеели заедно, ако бабата загине в катастрофа - да, тогава внукът ще получи обезщетение. По същия начин - ако двама братя са живеели заедно, единият е издържал другият. Съдът ще преценява. Няма да започне масово да присъжда. Но никой не може да каже отсега каква част от исковете ще бъдат уважени, какви суми ще бъдат присъждани. Цифрите на застрахователите нямат обосновка, след две-три години като се натрупа съдебна практика - ще видим", посочи юристът.

По думите му цената на "Гражданска отговорност" непрекъснато скача. И това е факт. Само тази година полицата поскъпна вече с 50-100 лева. 

Продължава да не се въвежда и правилото "бонус малус" - по-честите нарушители на пътя да плащат по-скъпа "Гражданска отговорност". 

Какво реши съдът

През юни Наказателната, Гражданската и Търговската колегии на ВКС излязоха с тълкувателно решение, в което се казва, че братята, сестрите, бабите, дядовците и внуците на починалия имат право на обезщетение за неимуществени вреди, причинени от неговата смърт, припомни сайтът news.lex.bg.

Тълкуването се отнася до търсенето на компенсация в наказателния процес. В решението си върховните съдии допълниха кръга на легитимираните да се присъединят като граждански ищци в него с братята и сестрите на починалия и с неговите възходящи и низходящи родственици от втора степен.

Що се отнася до гражданския процес, с тълкувателното решение на ВКС, кръгът на легитимираните да търсят компенсация за болки и страдания, претърпени от смъртта на близък, напрактика беше напълно отворен. С него върховните съдии дават възможност по изключение да получи обезщетение за морални вреди от нечия смърт и "всяко друго лице, което е създало трайна и дълбока емоционална връзка с починалия и търпи от неговата смърт продължителни болки и страдания, които в конкретния случай е справедливо да бъдат обезщетени".

През първия месец след постановяването на решението, делата срещу застрахователи в Софийския градски съд се увеличиха двойно. В резултат застрахователите започнаха да обмислят въвеждането на лимити на обезщетенията по "Гражданска отговорност", като се коментираше таван от 40 000 лева. Който дори е по-висок от предложения от Менда Стоянова.

Иначе в началото на октомври правителството взе решение с промени в Кодекса за застраховането, които предвиждат увеличение на минималните размери на застрахователната сума по "Гражданска отговорност" на автомобилистите.

Сумата от 10 милиона лева за имуществени или неимуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт се повишава на 10.42 млн. лева, а досегашният размер от 2 млн. лева за вреди, причинени на имущество, ще стане 2.1 млн. лева.

Застрахователна сума е договорената или определената с нормативен акт и посочена в застрахователен договор парична сума, представляваща горна граница на отговорността на застрахователя към застрахования.

Предложените законодателни промени са в резултат от транспонирането на изискванията на европейски директиви.

Междувременно втора седмица продължават протестите срещу високите цени на горивата, при които недоволни граждани блокират ключови пътища в страната. Действията им не са само срещу скъпите горива, а и срещу повишаването на данъците за старите коли и поскъпването на застраховката "Гражданска отговорност".