Половината от руснаците, които живеят във Великобритания като имигранти, са информатори на Кремъл, съобщава вестник "Таймс".

Изданието се позовава на изследване, което е публикувано днес от аналитичния център Henry Jackson Society. Такова е поне усещането на запитаните руснаци, живущи на Острова, пише Нюз.ру.

"Някои от руските шпиони действат във Великобритания по най-простия сценарий и почти не се интересуват, че трябва да прикрият следите след тях", се сочи в изследването.

Според вестника от следене се бои и Владимир Ашурков, един от бившите топмениджъри на консорциума "Алфа груп".

"Той осъзнал, че продължават да го следят, когато пристигнал в Лондон и се срещнал с един руски бизнесмен в кафене. Когато същият бизнесмен заминал за Москва след една седмица там се срещнал с хора от спецслужбите", казва Ашурков, който разбрал, че в Русия знаят кога и къде са се срещали в Лондон с бизнесмена и какво са си говорили.

"Респондентите в анкетата потвърждават, че от една четвърт до половината от руските имигранти са информатори или са били информатори", пише в доклад озаглавен "Путин вижда и чува всичко: как разузнаването на Русия заплашва Великобритания".

"Остава неясно дали всички информатори пряко се отчитат пред дипломатите, или има и плямпащи руснаци, които повтарят всякаква чута информация и така тя достига до посолството", пише Таймс".