Общопрактикуващите лекари няма да бъдат санкционирани, ако пациентите им не ходят на задължителните годишни профилактични прегледи, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по повод медийни публикации. От касата ги определиха като "невярна и уронваща престижа на институцията информация".

"В НЗОК няма и не се предвижда да има комисия, която ще изготви по-прецизен ред от досегашния, в който ще се описва точно по какъв начин джипитата ще канят записаните в пациентската им листа за годишните профилактични прегледи", казват от НЗОК.

Оттам припомнят, че и сега в чл. 209, ал.1 от Закона за здравето е регламентирано, че "който не се яви на задължителен профилактичен медицински преглед, изследвания или имунизация, се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване - от 100 до 200 лв." 

Макар че в закона за здравното осигуряване чл. 110 да предвижда, че за неявяване на профилактични прегледи, осигуреният губи права за срок един месец, нормата не е прилагана до момента.

НЗОК обмисля начини да стимулира пациентите, за да ползват правото си на профилактичен преглед. Не повече от 38% от хората на възраст над 18 години посещават личния си лекар за профилактика, заплатена от НЗОК.

От здравната каса възнамеряват да стартират информационна кампания за повишаване на знанията на здравноосигурените за пакета от дейности, които извършват общопрактикуващите лекари и лекарите специалисти от извънболничната медицинска помощ. Целта е превенция на тежки социалнозначими заболявания, каквито са онкологичните и сърдечносъдовите.

"Здравето на всеки едни от нас е лична отговорност. В лицето на общопрактикуващите лекари НЗОК има отговорен и коректен партньор в опазване здравето на гражданите и никога, по никакъв повод не е стоял въпросът за санкции, глоби и т.н.", казват от касата.

Въпреки уверенията обаче, в отчета за разходите на НЗОК за 2017 г. под 8% от всички изхарчени средства са за профилактика, а над две трети - за лекарства и болници.