Общините в целия Европейски съюз могат да кандидатстват за безплатни пространства за безжичен интернет на обществени места, съобщи днес говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас.

Комисията иска да насърчи безплатния достъп до Wi-Fi за граждани и посетители на обществени места като паркове, градинки, обществени сгради, библиотеки, здравни центрове и музеи навсякъде в Европа. Това ще става чрез схемата WiFi4EU - „Безжичен интернет за ЕС“.

Молби могат да бъдат подавани от 12 часа по Гринуич на 7 ноември до 16 часа по Гринуич на 9 ноември.

До 8000 общини в целия Европейски съюз ще получат общо 120 милиона евро до 2020 г. Толкова е бюджетът на схемата за периода 2017-2019 г. Чрез WiFi4EU ще се подпомогне инсталирането на съвременно оборудване за безжичен интернет на оживени обществени места.

Кандидатстването се извършва онлайн в портала www.wifi4eu.eu. След като се регистрират там, общините ще могат да подадат молба за получаване на ваучер за 15 000 евро, което ще стане само с едно кликване.

Предимство при преглеждането на проектите ще имат подадените по-рано във времето. При подаването на кандидатурите от 7 до 9 ноември първите 2800 общинище получат ваучер по схемата WiFi4EU. При това ще бъде гарантирано, че всяка страна членка на ЕС ще получи поне по 15 ваучера.

През следващите две години ще има още възможности за кандидатстване. Това ще става приблизително на всеки 6 месеца.

Финансираните от WiFi4EU мрежи ще бъдат с безплатен достъп, на тях няма да има реклами и те няма да събират лични данни.