Доколко дори един общински съветник, следван от хиляди във фейсбук (или както е модерно - инфлуенсър), член на популярна рок банда, че и бивш кандидат за вицепрезидент може да се оправи със сериозно заплашващ го анонимник? Ами, дониколко.

Това излиза от постановление на Софийска районна прокуратура за отказ от образуване на досъдебно производство по жалба на Венци Мицов - човек от изредените по-горе категории.

От много време Мицов - който не е да не води люти политически полемики с партиите, обединени около "Демократична България", е обект на злостни атаки. Въпреки веселите му обикновено коментари и анализи, в случая не му е до смях.

Особено активни са няколко сходни профила, от които той получава снимки на офиса си, с надпис, че е локализиран, снимки на свиня с прашки и надпис, че това е жена му, висящо на ченгел опърлено прасе и... колаж на собствения си гроб. 

Какво се случва по-натам разказа днес самият Мицов, след като получи от СРП отказ за образуване на досъдебно производство. Плюс съвет - да си търси правата по частен ред по члена за обида в НК - чл. 146 (Буквално членът гласи: Който каже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида с глоба от хиляда до три хиляди лева. В този случай съдът може да наложи и наказание обществено порицание. Т.е. - все едно примерно някой се е напил и те е напсувал в квартала или кръчмата, б.р.).

Ето и разказа на самия потърпевш:

"И така, през март месец тази година, след като в продължение на повече от половин година търпях гадостите на някакъв анонимен профил на симпатизант на Да БГ, реших да посетя ГДБОП и отдел "компютърни престъпления".

Това се случи, след като в продължения на няколко дни обсесията на човека с никнейм Кирил Атанасоff (и още профили) реши да задълбае в хейта, качвайки най-напред снимка на офиса ми и текст с хвалба, че ме е локализирал.

След това снимка на свиня с прашки, за която твърдеше, че е жена ми.

После снимка на обесено прасе, а накрая на лични съобщения - надгробен паметник на моя милост с годината на смъртта ми (2018).

В ГДБОП бях изключително приятно изненадан - хората подходиха абсолютно професионално и за съвсем кратко време локализираха човека, представящ се за Кирил Атанасов - няма да казвам името му в момента, зер GDPR-а да не наруша :)))

След като ми казаха кой е (а аз не съм го виждал през живота си и наистина не познавам въпросния човек), ме викнаха за справка по искане на прокуратурата.

Там аз отговорих на няколкото допълнителни въпроса - знам ли го кой е, имам ли подозрения защо го прави (да, имам, смятам, че това е поради политически убеждения) и дали продължава (не знам, блокирал ме е и нямам никаква идея).

Това беше в началото на лятото. Днес получих писмо от прокуратурата, в което се казва следното:

ГДБОП го е установил, но "в хода на проверката, независимо от положените усилия въпросният човек НЕ Е УСТАНОВЕН, ЗА ДА МУ БЪДАТ СНЕТИ ОБЯСНЕНИЯ ПО СЛУЧАЯ."

Също така прокуратурата ми казва, че е установено, че Да Кирчо е напуснал България през март 2018 и няма регистрирано негово влизане обратно.

Скрийншотовете, представени от мен като доказателства, показвали, че няма данни за престъпление по член 207 - 212 по НПК (сега ги чета, те касаят доколкото виждам, образуването на досъдебно произведство) (бел ред. - всъщност това касае процедурата на отказ, б.р.).

Но няма как да не кажа, че мен ме осъди "Топлофикация", без да ме призове на дело, а в случая чета, че понеже не са го намерили, няма как да има такова...

Последно - разбирам от писмото на прокурор Костова, че доказателствата могат да се отнесат само към чл. 146 по НК - обида (демек, да пратиш някому неговия надгробен паметник и снимка от входа на офиса му с надпис - "локализирал съм те", си е единствено и само обида, особено ако си тънкообиден).

Писмото завършва в правен съвет - да си образувам едно частно дело.

Ок, аз ще си го образувам.

Що да не си образувам едно дело, че да ми е по-разнообразен животът.

И да, в случая нямам никакво притеснение, че този клет човек ще ми направи каквото и да било.

Само, че питам аз - ако на някой друг му се случи същото?

И човекът, получил обсесия спрямо него, вземе, че направи нещо?
И тогава ли няма да има друго, освен обида от някакъв си частен характер?
Въобще, наистина ли заплахите са нещо, на което не обръщаме внимание?

Впрочем, в края на писмото прокурор Костова отказва да образува наказателна преписка.

А аз искам да благодаря на отдел "Компютърни престъпления" в ГДБОП, които си свършиха работата както трябва.

Какво ще правя по темата - ще реша след правна консултация.

Но в светлината на събитията напоследък смятам, че подобни случаи като този не бива да се оставят така.

Всеки трябва да знае докъде може да стига, когато пише, прикрит зад дебелите стени на панелката си и анонимността на интернет.

А на семейството си ще кажа да очакват нова порция гадости, защото въпросният човек не се задоволяваше само с гадости по мой адрес.

И горе главите!

Ще се оправим!

Ако не - няма да се оправим.

Както казваше Бекет - шансът е 50 процента, или почти..."

А ето и постановлението за отказ за образуване на прокурор Костова. Забележително е, че в него самата прокурорка констатира:

"В хода на проверката е установено, че лице/лица... осъществило контакт с тъжителя чрез фейсбук и отправяло  обиди към него и семейството му, като с времето агресивността на тона постепенно ескалирала - достигнала до оправяне (правописът е оригинален, б.р.) на заплахи с физическа саморазправа, като същата съдържала колаж с надгробния камък на тъжителя.

Спрямо последният (виж горната скоба, б.р.) са били е отправяло нецензурни коментари по адрес на жалбоподателя, като последният е наричан "дебел шкембак", "бедно мизерно копеле", "подагра", "селски дебелак", подагрен дебелак" и др."

Засега тази история свършва дотук...

След първия си пост във Фейсбук обаче, по-късно Мицов пусна още един - уточняващ, предвид факта, че не е ясно дали има съвпадение между политическите пристрастия на фейкпрофила на неговия герой Да Кирчо и действителността. И предвид реакциите на много хора от "Да, България".