Холандецът Франс Тимерманс е водещият кандидат на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за бъдещ председател на Еврокомисията.

ПЕС обяви, че се обединява зад кандидатурата на първия зам.-председател на ЕК. Тимерманс отговаря за междуинституционалните връзки и администрацията в Комисията „Юнкер“.

От ПЕС съобщиха също, че словакът Марош Шефчович, зам.-председател на ЕК, отговарящ за енергийния съюз, който също се бореше да стане водещ кандидат, е подкрепил Тимерманс с цел засилване на единството на социалистите. Той изпратил писмо с решението си до председателя на ПЕС Сергей Станишев. В него словакът обяснява, че като политик и спортист разбира силата на отборния дух.

Шефчович има и желанието да помага за предизборната кампания на холандеца, на когото искрено пожелава успех.

Всичко това се случва месец преди насрочения за началото на декември конгрес на ПЕС в Лисабон, на който се очакваше партията да избере водещия си кандидат между Франс Тимерманс и Марош Шефчович.

Утре пък Европейската народна партия (ЕНП) - първата политическа сила в Европарламента, се събира в Хелзинки, за да избере своя кандидат. Той ще бъде избран между германеца Манфред Вебер и финландеца Александер Стуб.

Сергей Станишев заявява, че приветства решението на Марош Шефчович да подкрепи Тимерманс и нарича словашкия комисар „истински отборен играч“.

„От днес ПЕС има силен общ кандидат - Франс Тимерманс. Той представлява промяната на курса на Европа и ще постави социалната справедливост, равенството и устойчивостта в центъра на предизборната ни програма“, изтъкна Станишев.

Тимерманс е смятан за враг номер 1 на управниците на Полша. Той е човекът с главна заслуга ЕК да предаде Варшава на Съда на Европейския съюз. Холандецът причини немалко главоболия на управляващите там в качеството си на първи зам.-председател на ЕК, отговарящ за спазването на върховенството на закона.

Но това може да му създаде сериозен проблем сред управниците и евродепутатите от Източна Европа, ако трябва да бъде подкрепен за председател на Еврокомисията. Очаква се обаче изборите за Европарламента през май 2019 г. да бъдат спечелени от ЕНП, макар и с по-малка преднина, отколкото през 2014 г.

Мразят го и евроскептиците, защото той използва всяка възможност да защитава европейските ценности на разбираем за обикновените хора език.