Еврогрупата - финансовите министри на страните от Еврозоната, подкрепиха Европейската комисия и поискаха от италианския си колега Джовани Триа страната му да промени бюджета за следващата година и да спазва финансовите изисквания на ЕС.

Това обявиха след проточило се заседание в Брюксел при закрити врата председателят на Еврогрупата Мариу Сентену и еврокомисарят по икономичеките и финансовите въпроси Пиер Московиси.

„Припомняме важността на прозрачните публични финанси и координирането им в рамките на Пактаза стабилност и растеж (ПСР) като предварително изискване за продължителен и устойчив икономически ръст и гладко функциониране на Икономическия и паричен съюз. Съсредоточаването върху достатъчното намаляване на дълга и пътят към средносрочната бюджетна прогноза са неразделна част от ПСР“, се казва в съместно изявление на финансовите министри от 19-те страни, използващи еврото като национална валута.

Те се надяват Италия и ЕК да се ангажиран с открит и конструктивен диалог, а Рим да сътрудничи с Комисията в изготвянето на ревизиран бюджетен план в съзвучие с ПСР.

По едно време дори долетя обнадеждаваща вест - а именно, че Италия остава ангажирана с намаляването на дълга си и се надява да постигне компромис с Еврокомисията. Това казал Джовани Триа по време на срещата според италиански правителствен представител. Триа също така отбелязал, че имало и други страни, отклонявали се в миналото от правилата.

След заседанието обаче Триа обяви пред журналисти, че правителството в Рим не е в процес на смяна на бюджета. Но иска да продължи диалога с Брюксел.

На 23 октомври Еврокомисията за първи път в историята върна бюджета на една страна. Тя поиска от Италия да представи нов в триседмичен срок поради увеличения дефицит. Срокът изтича на 13 ноември. И Сентену, и Московиси заявиха, че очакват Рим да го спази.

Правителството в Рим предвижда публични дефицити от по 2,4 на сто от БВП през идните три години в сравнение с 0,8 на сто, както предвиждаха неговите предшественици. Числото е далеч над предвидените 1,8 процента за тази година и по този начин са нарушени изискванията на ЕС дефицитът да спада в посока към по-балансиран бюджет.

Брюксел смята, че Италия не може да си позволи да увеличава разходите си така заради тежкото бреме на публичния й дълг от 2,3 трилиона евро (131,2 на сто от БВП). Това е вторият най-висок дълг в ЕС и най-скъпият за обслужване.

Стана ясно също така, че на 19 ноември Еврогрупата ще има извънредна среща. Според Мариу Сентену тя ще бъде посветена предимно на реформата на еврозоната.