След грандиозния ремонт на столичния център за десетки милиони левове, софийското кметство обяви нов мегапроект преди местните избори догодина - две зали, чието строителство ще струва над 10 милиона лева. 

Докладът за проекта е внесен в Столичния общински съвет и предстои разглеждането му в комисии. Ще има и обществено обсъждане.

  

Женският басейн в бившата Централна баня става музикална зала с около 150 места, мъжкият - театрална, с близо 250 места, при разширяването на Музея на София, съобщи БТА.

И двете зали ще са многофункционални - в тях ще има кинопрожекции, изложби и други културни и обществени събития, обясниха на представянето на идейния проект днес заместник-кметът на София Тодор Чобанов и арх. Станислав Константинов.

Идеята е в центъра на София да има "жив музей", в който постоянно да се случва нещо, хората да се срещат по различни поводи, да общуват. Специално внимание ще е отделено на децата - с пространства за ателиета и други занимания за тях.

Два вътрешни двора ще се превърнат в централна зала, в средата на която ще е минералният извор. Пространството ще е израз на почит към минералната вода - към нейната обществена роля от древността, още от римските терми - преди всичко като социално средище, отколкото като център за хигиена, стана ясно от аргументите за избора.

Древната традиция е продължена и с изграждането на геотермалната станция в подземието на сградата. С нея се отоплява завършената вече част от Музея на София - с половината от дебита на минералната вода, който е 12 л/сек. С останалите 6 л/сек. ще се отоплява втората част, когато бъде реставрирана.

За строителните работи ще са нужни около 10 млн. лева. Допълнителна сума ще е необходима за високотехнологичното оборудване на новите зали и другите помещения - реставраторски ателиета, хранилища за 120-те хиляди експоната от фондовете на музея и други. Голяма част от експонатите ще станат достъпни за публиката след разширяването - според проекта изложбената площ ще се удвои.

За неговото финансиране ще се разчита отново на Оперативната програма "Региони в растеж", от която се финансират и ремонтите на центъра, както и на финансовия механизъм чрез Фонда на фондовете, на Столичната община и др.