Турция днес критикува остро американските санкции срущу Иран, като заяви, че те са "опасни" и заплашват "равновесието" в света, предаде Франс прес.

"Не смятаме, че тези санкции са добри. За нас тези санкции са санкции, които целят да нарушат равновесието в света", каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Те са против правото и против дипломацията. Не искаме да живеем в империалистически свят", добави той в изказване пред депутатите от неговата партия в Анкара.

Администрацията на Доналд Тръмп, която изтегли САЩ от международното споразумение от 2015 година Иран да не се сдобие с ядрено оръжие, завърши вчера възстановяването на санкциите, които бяха вдигнати след неговото подписване.

Междувременно, американският държавен секретар Майк Помпео обяви списък от осем страни, които могат да продължат да купуват петрол от Иран още шест месеца: Китай, Индия, Турция (най-големите вносителки на ирански суров нефт) както и Япония, Южна Корея, Тайван, Италия и Гърция.

Преди Ердоган и външният му министър Мевлют Чавушоглу порица американските санкции по време на посещение в Япония.

"Искайки отсрочка от САЩ, бяхме съвсем откровени с тях, че не е разумно Иран да бъде поставян натясно. Да се изолира Иран е опасно и да се наказва иранският народ е несправедливо", каза Чавушоглу.

"Турция е против санкциите и ние не мислим, че можем да стигнем до резултат чрез санкции", добави той. "Мисля, че вместо да наказваме Иран, е много по-полезно да разговаряме сериозно с него и да го включваме".

Новите санкции предизвикаха гнева на Техеран - президентът Хасан Рохани заяви, че страната му има намерение "да ги заобиколи с гордост".

Ядрената сделка с Иран беше сключена във Виена на 14 юли 2015 година с участието на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Китай, Русия, Обединеното кралство, Франция) и Германия.

Тя позволи да бъде сложен край на 12-годишната изолация на Техеран, като бяха вдигнати част от международните икономически санкции. В замяна Иран прие да ограничи драстично своята ядрена програма, за да гарантира, че не се стреми да произведе свое ядрено оръжие. Но на  8 май т.г. Тръмп съобщи, че САЩ се оттеглят от това споразумение и възстановяват на санкциите срещу Иран.

Въпреки оттеглянето на САЩ, останалите страни, подписали споразумението от 2015 година, се ангажираха да направят всичко , за да го запазят и за това Иран също да не се оттегли. Международни инспектори потвърдиха многократно, че Техеран спазва задълженията си по същество.

ЕС и страните по споразумението за ядрената програма на Иран работят за запазването на договореностите, заяви днес говорител на Европейската комисия Маргартис Схинас.

"Заставаме изцяло зад договореностите, докато Иран ги прилага", добави той.