Американците имат повече доверие в лидерите на Франция, Япония и Германия, че ще постъпват правилно по отношение на световните дела, отколкото на собствения си президент Доналд Тръмп. Това показват резултати от сравнително проучване на центъра Pew.

Мнозинството от гражданите на САЩ гласуват доверие на Еманюел Макрон, Шиндзо Абе, и Ангела Меркел, докато 48 на сто се доверяват на Тръмп.

Все пак американците сред всички анкетирани от 25 държави са най-склонни да вярват, че Тръмп ще постъпи правилно в международните дела. Средно в 25-те държави едва 27 на сто от анкетираните казват, че имат доверие на американския президент.

Американците са най-подозрителни към руския президент Владимир Путин като само 21 на сто от тях смятат, че той ще постъпва правилно в международните дела. Китайският президент Си Дзинпин и индийският премиер Нарендра Моди са с равни проценти - 39 на сто от американците имат доверие в тях.

Republicans more confident in Trump, Putin and Abe on world affairs; Democrats favor Merkel and Macron

Мненията на американците за седемте световни лидери варират според партийната ориентация. Например 88 на сто от привържениците на републиканците вярват, че Тръмп ще постъпи правилно по отношение на международните проблеми. Но при демократите и клонящите към демократите този процент е само 16 на сто. Сред републиканците процентът на доверие в Путин и в Абе е по-висок.

Две трети, или 67 на сто от демократите вярват на Меркел, при републиканците процентът е 47 на сто. Наскоро Меркел обяви, че напуска председателското място при християндемократите и че няма да повече да се кандидатира за канцлер.

Демократите като цяло имат повече доверие на лидерите на Франция, Германия, Япония, Индия и Китай, отколкото на своя собствен президент.

Americans’ confidence in Putin declined in the years following Russia’s annexation of Crimea in 2014

Американците по принцип имат ниско доверие в Путин - това е тенденция в изследванията, проведени през последните 15 години. Сривът е особено силен след анексирането на Крим през 2014 г. Тогава само 16 на сто от американците са обявили, че вярват на Путин. През следващите години процентът остава около 20 на сто, т. е. всеки пети американец вярва на Путин.

Confidence in president’s handling of international issues tends to track with domestic approval rating

Доверието на американците, че президентът на САЩ се справя и взема правилните решения в международната политика, варират през годините в зависимост от личността на обитателя на Белия дом.

През 2003 г. 78 на сто изразяват доверие в Джордж Буш-младши, но войната в Ирак срива популярността му. Към края на втория му мандат само 37 на сто от американците изразяват доверие в способностите на Буш на международната сцена. Все пак действията му навън са по-високи оценявани от политическите му решения в страната.

Същият модел се проследява и при Барак Обама, въпреки че неговият рейтинг е по-висок и по-стабилен. След избирането му 74 на сто от американците имат доверие, че той ще действа по правилния начин в международните дела, 56 на сто му имат доверие за работата му вътре в страната. Тези проценти намаляват след първата му година в управлението, но все пак 60 на сто от анкетираните запазват доверие в Обама в международен план, а във вътрешен план решенията му събират одобрение от над 45 на сто.

През 2018 г. 48 на сто от американците се доверяват на решенията на Тръмп във външната политика, 39 на сто за решенията му във вътрешните работи.