Мистерията около писмото с призив държавата да направи музей с колекцията на Светлин Русев се задълбочава. Някои от подписалите се отричат да са давали съгласие имената им да бъдат включени в подписката – след проф. Валентин Старчев сега и Павел Васев заяви, че не е подписвал обръщението.

В отворено писмо, адресирано до президентството и Министерския съвет, група интелектуалци, сред които е и председателят на Комисията по култура и медии в парламента Вежди Рашидов, заявяват, че се страхуват за съдбата на колекцията и призовават държавата да се погрижи за личната сбирка с произведения на изкуството на Светлин Русев, който почина на 26 май тази година.

„Не съм виждал този текст, преди да бъде публикуван, не съм го подписвал, не знам кои са съставителите и не съм кореспондирал с никого на тази тема. Не използвам по никакъв начин системите „Фейсбук“ и „Туитър“ и други подобни, защото ги считам за вредни и изключително интригантски полета – пише Павел Васев в опровержението си. – Аз съм работил неведнъж заедно с акад. Светлин Русев за реализирането на различни експозиции, а в последната година от неговия живот много често се срещахме във връзка с подготовката на неговата последна изложба в Москва. За колекцията си и нейното бъдеще той ми говореше на всяка наша среща. По тази причина аз и преди, и сега съм изцяло на позицията на неговата дъщеря Ралица Русева и ще продължа да я подкрепям. Обръщението, което вестник „24 часа“ е публикувал, няма посока, но има несъстоятелно и непочтено обвинение. Недостойно е.“

Според Ивайло Мирчев обаче е невъзможно под писмото да са добавени имена без тяхното знание – „но ако не са го чели, а са дали съгласието си, е техен проблем“.

Не само Павел Васев обаче, мнозина се усъмниха в целите на писмото и откриха намерение наследството на Русев да бъде придобито от държавата – или, с лексиката отпреди 1989-а, национализирано. Тъкмо такива интереси подозират и дъщерите на колекционера.

Защо подписалите се не информираха нас, семейството му, за намерението си да ни помогнат колекцията да бъде запазена, а първо информират президента и министър-председателя – и всичко това се извършва, без ние да знаем, попита в студиото на БНТ във вторник сутринта Ралица Русева. Според нея подписка няма, никой не се е подписвал – „злоупотребено е с имената на много хора“. По думите ѝ и Боян Радев не се е подписвал и не иска да има нищо общо с писмото, също и галерия „Арте“, обадили са ѝ се още редица неназовани личности, които опровергават да са подкрепяли подобен апел.

Ралица Русева твърди, че след смъртта на баща си, със сестра си са започнали опис на произведенията, оставени от него. Защото не знаят какво точно са наследили от Светлин Русев, нямат бройка. Сертификацията според нея ще продължи поне 2 години – дори ако бъдат „мобилизирани всички изкуствоведи от галериите в България“. Нямало как да го направят в регламентирания от Закона за културното наследство срок от няколко месеца.

„А онези, които са работили за баща ми, не са извършили нищо – за да бъде една колекция достъпна, най-малкото е тя да има опис, всичко това след това трябва да мине през сертификация, през Министерството на културата. Защото в момента има претенции непрестанно – ако тези творци толкова се притесняват за техните произведения, които са откупувани от баща ми или са подарявани от тях, да ми направят един списък и ще им върна подаръците. Огромно количество от [творбите] на съвременните автори не са в експозицията – те си стоят в склад от години.“

Русева сподели, че е получила нотариална покана „от т.нар. му сътрудници, техническия персонал Петьо Танев и т.нар. му уредничка Галина Декова“, че някои произведения са техни, изброени от дъщерята на художника колекционер.

Шест месеца се занимаваме с криминогенни елементи, които желаят да сложат ръка на колекцията и за които сме сигнализирали какви ли не служби. Адвокат Мая Найденова, която реши да стане управител и да ръководи сдружение с името „Светлин Русев“ (създадено приживе от Светлин Русев – бел. ред.) и да има претенции към колекцията, разпространява тази подписка и пише така – „Адвокат Мая Найденова от името на Ивайло Мирчев Ви праща текста, моля да подпишете“. А другите хора в това сдружение са пълнеж – и изведнъж пълнежът иска да продължи да си живее по същия начин“, каза Русева.

Ивайло Мирчев обаче твърди, че в момента сдружението е в процедура на ликвидация. Но според Русева са ѝ изпратили писмо да стане член на сдружение „Светлин Русев“.

Ралица Русева се възмущава как „всичките му 100-200 души негови близки са знаели какво той е искал, какво е мислил“. Но Мирчев опонира, че баща ѝ го е обсъждал с колегите си. Той казва, че е търсел сграда за колекцията си от кмета Фандъкова и от Богдан Богданов.

Ралица Русева е говорила за бъдещето на колекцията с министъра на културата Боил Банов и го е сезирала за най-различни проблеми, един от тях е за сдружението. Сезирала е и главния прокурор.

"Площад Славейков"