Кандидатите за председател, заместник-председател и членове на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) вече са известни. И някои от тях се оказаха любопитни. 

Срокът за номинации изтече в петък, а кандидатурите на парламентарните групи и депутати бяха публикувани днес. Някои от имената са повече от логични. БСП например предлага Бойко Рашков - който и до момента е председател на Бюрото, но е в особено лоши отношения с ГЕРБ и прокуратурата. 

ГЕРБ предлага отново в Бюрото да бъде настоящият му член Огнян Атанасов. И "Обединените патриоти"залагат на човек с опит в контрола на СРС - това е юристът, бивш депутат от "Атака" и действащ член на Бюрото и в момента Огнян Стоичков.

Така стигаме до номинацията на ДПС. Председателят на партията Мустафа Карадайъ се е подписал под предложението кандидат за член и зам.-председател на органа, който контролира начина на използване на СРС - подлушвания, проследявания и т.н., да бъде Илко Желязков. Пакетът от документи не съдържа мотиви за предложението. От биографията на Желязков става ясно, че от 2009 г. до момента е несменяем в Съвета на директорите на държавния ТЕЦ "Марица Изток" 2. Той остава на поста въпреки честите смени на правитествата в годините. От далечната 1981 г. до 2007 г. пък е бил служител на службите за сигурност. В официалната биография, разбира се, липсва детайлът, че Желязков е бил щатен служител на Държавна сигурност. Справка в базата данни на комисията по досиетата показва, че името е било обявено и при проверката на състава на МВР, на държавните агенции и на енергийните държавни дружества за принадрежност към бившите тоталитарни служби, но и при проверката на кредитополучателите и на гражданите с влогове във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ)

За около 2 години - 2007-2009 г., кандидатът да контролира СРС е работил и в Държавния резерв, включително и като председател. Фигурира и като част от дружеството "Ай Си Джи Би", което отговаря за газовата връзка с Гърция.  

Медийни публикации през годините свързват името на Желязков с това на депутата от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски.

 
През 2014 г. тогавашният шеф на ДАНС Владимир Писанчев е засечен от Клуб Z да обядва с въпросния мъж. Тогава сайтът Faktor.bg разкрива кой е събеседникът на председателя на контраразузнаването. Според публикацията става дума за познат в спецслужбите, енергийните лобита човек, който е сред високите изпълнители в родното задкулисие. Кариерата му в Нционалната служба сигурност (НСС, която се превърна в ДАНС - б.р.) приключва през 2001 г.  Източниците на Faktor.bg твърдят, че отстраняването му е за злоупотреби с информация и нелоялност, но по-късно съдействието на Делян Пеевски и управляващите държавата НДСВ и ДПС, той е назначен в ДА “Държавен резерв и военновременни запаси“. Сред това започва дългото му и безоблачно пребиваване на високи постове в енергетиката.
 
 
БСП има и втора номинация за Бюрото за контрол на СРС - на Илия Ганев - също действащ член на институцията. 

"Воля" издига Пламен Иванов - също кадър на НСС от 1999 г. В момента той заема позицията началник отдел "Организация и ръководство на дейността на структурата" в ДАНС, става ясно от приложената биография и мотивите за кандидатурата. През годините е минал през специализирани курсове на Британските специални служби, академията на вътрешното министерство във Варшава, Полша, курс в ЦРУ и в Израелските служби, пише още в официалната документация.