Докато в САЩ се очакват окончателните резултати от междинните избори за Конгрес при прогнози демократите да вземат контрола върху Камарата на представителите, а републиканците да запазят контрола си в Сената, "Вашингтон пост" публикува резултатите от анкети, свързани с Доналд Тръмп.

Тъй като президентът нееднократно е определял този вот като референдум за политиката на Белия дом, двете анкети - съдържащи въпроса "Одобрявате или не одобрявате представянето на президента Тръмп?" - са меродавни и на партийно ниво, посочва вестникът. 
Според проучването на Си Ен Ен 30 на сто от избирателите категорично одобряват работата на президента, а според анкетата на университета "Джордж Вашингтон" делът на твърдо одобряващите възлиза на 28 на сто. Дяловете на "донякъде одобряващите" са съответно 15 и 9 процента, а "донякъде неодобряващите" - 6 и 10 на сто в двете анкети. Но и Си Ен Ен, и университетът констатират приблизително еднакъв дял (47/45 процента) на гласоподавателите, които категорично не одобряват работата на президента.
Тъй като в тази кампания Тръмп внушаваше на избирателите, че изборите са тест за него, той вкара своята Републиканска партия в дилема, пише вашингтонското издание. Той изведе на национално ниво тези иначе регионални избори и така лиши кандидатите да се съсредоточат върху локалните интереси и да отправят свои индивидуални послания.

Освен това президентът постави в центъра на изборите въпроса с имиграцията, а именно имиграционната политика на Тръмп среща голямо неодобрение сред американците (37 на сто одобряват и 59 на сто не одобряват според Си Ен Ен). Вместо да акцентира върху икономиката, която мнозинството американци смятат за "силна боя" (по термина от бриджа), той се захвана с имиграцията, констатира "Вашингтон пост" и дава възможни обяснения за причините: една теория сочи, че той силно желае да удовлетвори твърдото ядро на поддръжниците си, които споделят ксенофобските му възгледи; според друга теория имиграцията е единствената тема, която според него може да вкара повече републиканци в Сената, даже и да доведе до загуби на други места при вота за членове на Камарата. 
Изобщо, ако демократите удържат големи победи, те ще се дължат на качествата на кандидатите им, на щедрите дарители (предоставили рекордни за междинни избори суми) и на партийни звезди като бившия президент Барак Обама, бившия вицепрезидент Джо Байдън и на Опра Уинфри. Но най-голяма ще бъде заслугата на Тръмп, който направи онова, което демократите се успяха да сторят, заключава "Вашингтон пост".

Демократите нарушиха отдавнашна традиция в междинните избори, като привлякоха небивал обем дарения, пише "Уолстрийт джърнъл". Според бизнес изданието кандидатите на Демократическата партия в 77 от най-оспорваните избирателни района за Камарата на представителите са изхарчили от април до сега 178 милиона долара за телевизионна предизборна агитация. В същите райони републиканските кандидати са изхарчили 97 млн. долара, докато през годините назад тенденцията е била обратна - републиканците да харчат повече за агитация от конкурентите си. Вестникът отбелязва, че Демократическата партия е била финансирана за изборите от редица либерални милиардери, сред които Том Стейър и бившия нюйоркски кмет Майкъл Блумбърг. 
Новото мнозинство на демократите в Камарата на представителите обещава нова ера в разследванията срещу правителството на Тръмп, пише "Уолстрийт джърнъл". Досега партийните лидери се въздържаха да говорят за импийчмънт, въпреки че не изключваха такава възможност. Сега може да бъдат подложени на натиск от най-ревностните си съпартийци да започнат да го правят. Освен това демократическото мнозинство ще може да прокара законодателство, на което досега републиканците се противопоставяха - подобряване на здравноосигурителната система, мерки за контрол върху оръжията и увеличаване на данъците за богатите, предрича деловият вестник.
Вотът за Камарата на представителите беше референдум за Тръмп и той го загуби, извежда в заглавие "Лос Анджелис таймс". Вестникът отбелязва, че доста време преди избирателите да започнат да пускат бюлетините си във вторник, е било ясно, че тази междинни и частични избори са изключително важни, защото ще бъдат "референдум за разрушителното и често позорно президентство на Доналд Тръмп". Изданието припомня признанието на президента от понеделник, че името му фигурира "по някакъв начин" върху изборните бюлетини.