Възможно е методиката за определянето на изборните резултати да блокира. Това обяви изборният експерт проф. Михаил Константинов на първото заседание на изборния борд към Министерския съвет.

Константинов поясни, че на национално ниво ще е ясно коя партия колко мандата получава в парламента. Възможно е обаче при определени обстоятелства да не се изяснява всяка партия по колко мандата взима от всеки район. Според Константинов вероятността това да се случи е 25 процента.

Правилната методика била публикуана от експерти още миналата година. Тя била предложена и на депутатите, но те не са я записали в Изборния кодекс.

"Грубо казано вярната методика е същата като тази, но накрая е добавено какво се прави, ако блокира", обясни Константинов. И добави: "Ако вие се опитате да направите математически алгоритъм от това, което е написано в кодекса, нищо няма да излезе".

Според експерта дори за един мандат да не е ясно от кой район трябва да се вземе, това ще срине доверието в целия изборен процес. Константинов предложи на изборния борд да обръне внимание на ЦИК на този казус и да се потърси някакво решение на въпроса.