"С действията си Косово нарушава Споразумението за стабилизиране и асоцииране", заяви днес в Брюксел Мая Коциянчич – говорител на дипломат номер 1 на ЕС Федерика Могерини.

Така Коциянчич коментира изненадващото и неочаквано според нея решение на Косово да наложи мита от 10 на сто за стоки, внасяни от Сърбия и Босна и Херцеговина.

"Това са мерки, нарушаващи задълженията, поети от Косово. В момента тази страна председателства ЦЕФТА (Централноевропейското споразумение за свободна търговия - б.р.). И очакваме Прищина да се съобразява с някои ангажименти, които е поела. Така се уронва регионалното сътрудничество", каза Коциянчич.

От Стопанската камара на Сърбия (СКС) изпратиха днес протестни писма до Еврокомисията и до Секретариата на ЦЕФТА, предаде ТАНЮГ. Според Камарата решението на Косово е политическо и ще има отрицателен ефект за сръбските стопански дейци.

"Косовският пазар е много важен за Сърбия. Миналата година сръбски предприятия пласираха там стоки за 440 милиона евро", каза Ненад Джурджевич от СКС.

Той изтъкна, че сега резултатът ще бъде поскъпване на стоките от Сърбия в Косово.

В Прищина пък твърдят, че са взели решението в отговор на кампанията, която се води в Сърбия против Косово.

Белград и Прищина се опитват да нормализират отношенията си, тъй като от това зависи евентуалното членство в ЕС. Въпреки митата, Сърбия си остава най-големият търговски партньор на Косово, особено в търговията с хранителни стоки.