Еврокомисията на практика се разграничи днес от мнението на комисаря по разширяването Йоханес Хан за преговорите с Турция.

Поне на тази мисъл навеждат думите на говорителя на ЕК Маргаритис Схинас.

"Едно решение на Колегиума на комисарите показва, че преговорите с Турция за присъединяване към ЕС трябва да продължат", коментира той.

Така Схинас отговори на въпроса дали изразеното от Хан мнение е и официална позиция на Брюксел. В интервю за германския вестник "Ди Велт" вчера еврокомисарят заяви, че членството на Турция не изглежда реалистично в обозримо бъдеще и че би било по-честно преговорите да бъдат прекратени.

"На срещата на върха между ЕС и Турция във Варна през март както председателят Юнкер, така и Доналд Туск казаха, че този процес ни трябва за една по-задълбочена реформа за освобождаването на задържани лица и в името на добросъседските отношения. Това са жизнено важни аспекти", каза Схинас.

Той допълни, че каналите за комуникация между ЕС и Турция трябва да останат отворени и всичка да бъдат в състояние да останат в тези процеси.

"Това е само едно лично мнение на комисаря Хан", заключи говорителят.Т

Турция става асоцииран член на ЕС през 1963 година, а през 1987 г. официално кандидатства за пълно членство и е призната за страна-кандидат през 1999-а.