Собственикът на Пощенска банка - Юробанк, е приключил споразумението с Пиреос банк за придобиването на Банка Пиреос - България за 75 млн. евро.

Това е поредното от банкови сливания през последните години, прогнозирани от анализатори. В резултат ОББ бе купена от собственика на СИБанк - белгийската КВС Груп, а унгарската ОТП груп, която притежава Банка ДСК, купи и Сосиете женерал Експресбанк. 

Към септември 2018 г. Банка Пиреос България има активи от 1.7 милиарда евро, кредитен портфейл от 820 милиона евро и депозити в размер на 1.3 милиарда евро, съобщават от Юробанк. В България дейността на Пиреос е съсредоточена в банкиране на дребно и корпоративно банкиране. Има 70 клона и 900 служители.

След покупката Пощенска банка увеличава пазарния си дял над 10% и ще бъде трета по размер на кредитния портфейл. Активите й ще надхвърлят 5 милиарда, а капиталът ѝ ще надмине 600 милиона евро.

Сделката за Пиреос банк ще бъде финализирана, след като се получат одобрения от регулаторите. Очаква се това да стане в първото тримесечие на 2019 г.