Чуждестранна проверка на качеството в строителството на пътища у нас, каквато иска БСП, може да се окаже незаконна. Това каза в интервю за bTV тази сутрин Дончо Атанасов, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

"Тази проверка ще се случи, когато законите позволяват", каза Атанасов.

Той препоръча на депутатите да се запознаят със Закона за устройството на територията, който регулира тази материя.

БСП иска АПИ да наеме независим международен оценител за качеството на своята работа. Депутатът от БСП Христо Проданов, който също беше в студиото каза, че заради случаи на корупция строителите на пътища остават без ресурсите, необходими, за да строят качествено.

На въпрос дали законите в крайна сметка позволяват такава проверка той отговори, че това би трябвало да знаят народните представители.

"Законът за устройство на територията ясно показва какви са правата и отговорностите на целия инвестиционен процес по реализирането на ново строителство и ремонтната дейност”, уточни Атанасов и увери, че от агенцията ще отговорят в кратки срокове на депутатите от БСП.

"Правят се внушения, че от пътищата се краде. Категорично отричам", каза Атанасов, който е бивш депутат от БСП. "Не се притеснявам от такава проверка".

Той добави, че в последните година и половина лицензирани европейски лаборатории са проверявали качеството на магистралите "Марица", "Тракия" и "Струма" по поръчка на Европейската комисия.

Атанасов каза, че е работил с различни правителства и че няма персонален проблем заради критиките на бившите му съпартийци.

На 6 ноември председателят на управителния съвет на АПИ Светослав Глосов възложи със заповед на Дончо Атанасов да предприеме всички необходими действия, свързани с внесеното от депутати от БСП искане за извършване на полеви изпитвания на настилката на участъци от републиканските пътища. На Атанасов е възложена цялостната организация и координация на работата по сигнала, съобщиха от пресцентъра на АПИ.