Сагата с кворума не подмина народното представителство и днес. След два опита парламентът все пак ще работи в четвъртък, като, оказа се, това се дължи на три гласа на левицата. От ГЕРБ обаче не разбраха, че именно БСП е спасила кворума и обявиха, че те и сами можели да го поддържат.

Както е известно, БСП и ДПС решиха, че няма да се регистрират в началото на заседанията и поискаха в замяна оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради изказванията му по адрес на протестиращите майки на деца с увреждания. Управляващите ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат общо 122-ма депутати при нужни за кворума 121. Двама обаче да отсъстват, било по болест, било заради командировка, и кворумът пропада. Тъй като ГЕРБ и ОП не могат сами да осигурят необходимата бройка всеки ден, прибягват до помощта на "Воля" и на независимия Спас Панчев.

Днес в 9 часа се регистрираха 119 народни представители. Това принуди парламентарната шефка Цвета Караянчева да обяви 10 минути почивка, докато се намерят поне още трима народни избраници, за да започне работата на Народното събрание.

При повторната регистрация на таблото се изписа числото 123 и Караянчева побърза да натисне звънеца, ознаменуващ старта на заседанието.

Тома Биков (ГЕРБ) реши да нападне левицата за поведението ѝ. Поводът: първата точка в дневния ред на днешното заседание бяха предложени именно от БСП изменения в Закона за концесиите. С тях социалистите целят да се спре приватизацията на летище София, която управляващите готвят. Т.е. те имат интерес парламентът да работи, за да разгледа проекта им.

"Имаме достатъчно народни представители да проведем и сами заседанието си. Но днес първата точка е внесена от БСП. Това е леко неадекватно поведение – поне се регистрирайте да покажете, че имате отношение към вашия закон. Не очаквайте ние да ви осигурим кворума за вашия закон, който даже не ни интересува. Вземете пример от колегите от ДПС, които, като имаха закон за гледане, бяха в залата", заяви Биков от трибуната, визирайки факта, че когато се гледаше  като първа точка т.нар. медиен закон на Делян Пеевски, от Движението чинно се регистрираха. "За нас не е проблем кворумът. Проблем ни е, че нямаме срещу себе си адекватна опозиция. И това ще продължи дълго, като гледам", заяви още Биков.

Оказа се, че депутатът на Бойко Борисов се е изказал неподготвен. Тъй като именно левицата е спасила кворума.

"Днес трима от БСП се регистрираха. Няма наши и ваши закони, всички те са за българските граждани. Това, че искате вие да прокарате конкретни лобистки закони, след което се отмятате, е друг въпрос. Най-скандалното е, че за депутатите на ГЕРБ изказванията на вицепремиера, който обижда, е смешна работа, за нас не е така. Това са хора, които са се докоснали до властта и са се самозабравили. Нямат място в управлението на страната. И когато веднъж сме казали, че няма да се регистрираме, докато вицепремиерът не напусне поста, няма да се отметнем", заяви Драго Стойнев (БСП) в отговор на Биков.

От левицата уточниха, че не са се регистрирали при първоначалното преброяване, когато в залата бяха отчетени 119 души. Но са се регистрирали втория път, когато вече бяха 123-ма. Т.е. тези три гласа са спасили заседанието.

За разум призова Славчо Атанасов от "Обединени патриоти":

"Имахме очи и не виждахме, имахме уши и не слушахме", посочи Атанасов и цитира Цицерон: "Когато сенатът е срамен, народът полудява." Нека спрем с това."

След което започнаха дебатите по концесиите.