Трима от ръководството на БДЖ начело с главния изпълнителен директор Владимир Владимиров са подписали оставките си снощи след заседание на борда на директорите на дружеството. Новината съобщи първо OFFnews, а източници на "Клуб Z" я потвърдиха.

Оставките обаче не са били заведени в деловодството на Министерството на транспорта снощи заради късния час. Очаква се това да се случи днес. Освен Владимиров намерение за напускане на постовете са обявили още шефът на борда Велик Занчев, който е и зам.-министър на транспорта, както и финасистът на компанията Филип Алексиев.

Преди ден от думите на транспортния министър Росен Желязков, цитирани в няколко медии, се разбра, че е назначил пълен одит в държавните железници. Одитът започва от "БДЖ - Пътнически превози", проверява се и Национална компания "Железопътна инфраструктура".

През миналата седмица пък стана ясно, че Владимир Владимиров е депозирал при министър Росен Желязков доклад от вътрешен одит в жп компанията, в който се говори за злоупотреби при обществените поръчки, некачествени ремонти и неспазване на мерки за безопасност. Документът е бил изпратен и в ДАНС, твърдят източници на "Клуб Z". Сигналът засягал пряко Занчев, а двамата с Владимиров в последно време били в обтегнати отношения. 

От БСП поиската оставки в БДЖ още през януари. От левицата тогава сезираха и прокуратурата за нарушения в "Пътнически превози" на държавната железопътна компания, но докъде е стигнала проверката няма информация. Сигнали имаше и заради търга за нови мотриси, който неотдавна бе временно спрян от Комисията за защита на конкуренцията. Става дума за 42 мотриси, а обществената поръчка е с прогнозна стойност от 675 млн. лв. КЗК започна производство по становището на китайската компания China Railway Rolling Stock Corporation и по жалба на германската "Сименс мобилите".

Малко след като зае поста на подалия оставка транспортен министър Ивайло Московски, през октомври наследникът му Росен Желязков обяви, че към момента финансовото положение на БДЖ е стабилизирано.

Очаквайте подробности.