"Аз не смятам, че има нагласени мачове, за пореден път го казвам, българският футбол е един от най-чистите. Поне разполагам с такива данни. За миналата година имаше съмнение само за един сигнал за уговорен мач и то от ниското ниво, не от висшите ешалони."

Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в предаването "Тази сутрин" по бТВ. Така той опита да разсее съмненията за симулативна игра по българските терени. 

Основна тема от тв визитата на Кралев бе обявеното в края на миналата седмица намерение за издигане на балканска кандидатура (Гърция, България, Сърбия и Румъния) за домакинство на Световното по футбол през 2030 г.  

"Аз не съм казал, че идеята е екстравагантна, въпреки че на мнозина се струва малко нереалистична, започна бившият призидент на "Черно море". - Сами си отговорете, ако си бяхме задали въпросът в края на 80-те години, дали вярвате, че българин ще спечели “Златната топка” или България ще вземе медал от Световно първенство, каква щеше да бъде реакцията. Почти същата. Аз мисля, че да, битката ще бъде много трудна, конкуренцията е жестока, знаете, че това е най-обичаното, най-популярното първенство - футболният Мондиал. Много са силни кандидатурите, но балканските страни заявяват ясно и категорично, че ще работят по такава кандидатура."

Той добави, че предложението е дошло от гръцкия премиер Алексис Ципрас.

"Предложението дойде от Гърция. Официализира го президентът Ципрас на срещата на върха в Евксиноград. Две седмици по-рано имаше консултации, сондажи по време на срещата на министрите на Съвета на Европа в Грузия. Затова как приемат държавите от Балканите идеята. Ние сме задължени да опитаме. Защо да е излишно разходване на пари? Единственото нещо като инвестиция е да се направят два или три стадиона. Ние друга инфраструктура имаме - летища и магистрали, абсолютно всичко, имаме необходимите хотели. До 2030 г. има много време. Допреди няколко месеца идеята беше да се направи нов национален стадион. Беше планирано да е около 30 хиляди, сега само ще вдигнем малко капацитета до 40 хиляди, защото има такова изискване", добави министърът.

Красен Кралев разкри, че ще се направи един изцяло нов стадион и да се модернизира ст. "Васил Левски" - по думите му "в рамките на 30 милиона лева". За тези пари арената ще се модернизира, ще се премахне лекоатлетическата писта и ще се покрие, за да отговаря на стандартите за Световно.

В същото време се ремонтира ст. "Академик" в квартал "Гео Милев". Там се обособява лекоатлетически център - покрай обновената зала "Асикс арена" ("Фестивална").

Остава да се направи още един стадион - вероятно в Пловдив или Бургас.

"Ставаше въпрос за един национален стадион, в момента залогът е съвсем друг. Тези средства за два или три стадиона ще бъдат възстановени на чисто иконимически принцип при евентуален успех на кандидатурата. Ако не успеем, ще можем да домакинстваме на други интересни форуми на тези стадиони. При всички случаи ще бъдат стопанисвани от някой футболен отбор. В Бургас няма добър стадион, в Пловдив няма добър стадион, това са два от най-големите градове в България, които спокойно могат да бъдат собственици на едно от тези съоръжения", аргументира спортният шеф.

На този етап Кралев не се наема да прогнозира колко пари ще трябва да даде държавата.

"Не може в рамките на една седмица да се изчисли. Тепърва трябва да има среща на министрите, които да говорят с футболните централи във всяка една страна, за да установим реалния порядък на инвестициите. Наясно сме с инвестициите за стадионите. Ние не можем да стоим без да инвестираме, всички искаме нов национален стадион. Поне аз откакто съм министър тази тема постоянно циркулира. Сега му дойде времето да се помисли. Имаме нова перспектива, защо да не си позволим за помечтаем малко и да си оправим футболната инфраструктура. А всяка инвестиция в спортно съоръжение си струва парите, защото става въпрос за здравето на българите", каза още Красен Кралев.