СИМОНА РУСЕВА

Германия слага спирачка пред прилив на българи и румънци заради опасения от източване на социалните каси.

Правителството одобри днес съответен законопроект, гласуването в пленарна зала предстои.

В законопроекта се визират “граждани от други страни членки на ЕС”. По конституция е недопустимо в законопроект или закон да се посочват отделни националности.

Публична тайна обаче е, че в случая става въпрос за българи и румънци. Така пишат и медиите. Точно за тези граждани в началото на годината Германия отвори трудовия си пазар. Надигна се популистки вой, че се задавал социален туризъм. За да успокои топката, канцлерката Ангела Меркел сформира експертна група, която да поручи фактите и да предложи мерки.
Въз основа на експерния анализ бе разработен и сегашният законопроект.

В акцентите си той предвижда следното:

- Срокът за търсене на работа се намалява от 1 година на 6 месеца. Ако дотогава не се намери работодател, чужденците са длъжни да се върнат в родината си.

- Ако те злоупотребят и представят фалшиви трудови или граждански договори, както и други документи с невярно съдържание, ще трябва да напуснат Германия с “черен печат” – забрана за влизане в страната до 5 години. Такава мярка сега се прилага само при извършване на тежко престъпление.

- Детски надбавки ще се отпускат само при наличие на данъчен идентификационен номер. Такъв обаче се издава единствено на работещи. В момента детски се изплащат на всички, които търсят работа. А те са завидни – по 184 евро за първо и второ дете, 190 евро за трето и по 215 евро за четвърто и всяко следващо. Така, ако в едно семейство има 3 деца, на него му се полагат 558 евро само от детски.

- Има и още едно ограничение за детските. Децата трябва да бъдат в Германия при родителите си. Сега много семейства получават такива пари, а децата им са при баби в родината си.

Наред с това, правителството реши също да се отпуснат 250 милиона евро на общините, където има най-много безработни имигранти, предимно от България и Румъния. Тези пари ще бъдат изразходвани за решаване на жилищния проблем, както и за курсове по немски език и квалификация.

Представеният днес законопроект от вътрешния министър Томас де Мезиер и колежката му по заетостта Андреа Налес предизвика остри реакции.

“Основното предизвикателство е експлоатацията на имигрантите. Игнорира се и техният принос за икономиката ни”, заяви известната синдикалистка Анели Бунтенбах.

“Не е налице повсеместно източване на социални каси. Недопустимо е да се слагат препятствия пред хора, търсещи работа. Оповестените рестрикционни мерки са въздух под налягане. Не бива да допускаме да се насаждат предубеждения спрямо българи и румънци”, изтъкна правозащитникът Улрих Шнайдер.

А какво казва статистиката?

Както Де Мезиер, така и Налес заявиха, че проблемът с имигрантите по бедност не е национален. Да, драстично се е увеличил притокът на българи и румънци. От 2004 до 2012 г. той е скочил от 35 000 на 181 000 души. Обаче: към 31 декември 2012 г. общо имигрантите в Германия са били 2,8 милиона. Е, след като българите и румънците през 2012 г. са били 181 000 души, къкъв е процентът им от 2,8 милиона имигранти в Германия?