Властите на САЩ разширяват санкционния списък срещу Русия заради анексията на Крим и намесата й в украинската криза, съобщи специалният американски представител за Украйна Кърт Волкър, цитиран от БТА. 
Той обяви това по телефона пред журналисти в Брюксел, а по-късно същото бе потвърдено и в съобщение на министерството на финансите във Вашингтон. 
В санкционния списък попадат още три физически лица и девет юридически, които "са поддържали руски проекти в Крим, или са свързани с нарушения на човешките права", каза Волкър.

"Позицията на САЩ се заключава в това, че ние запазваме санкциите, които вече сме наложили на Русия, и се готвим от време на време да ги допълваме, докато Русия не гарантира напредък за Украйна. В случая с Крим ние очакваме продължително противопоставяне по въпроса за статута на полуострова. Що се отнася до Донбас, ние настояваме за цялостно изпълнение на Минските споразумения, които Русия засега не е изпълнила", посочи американският дипломат. 

Когато Русия "стъпка по стъпка изпълни тези споразумения, САЩ ще бъдат готови да направят крачка назад и да отменят своите санкции", обясни той.
Волкър изрази подкрепа за евентуално разполагане на "сини каски" на ООН в Източна Украйна, но посочи, че Русия е още много далече от одобрение на тази идея. Той добави, че смята да се срещне с руския представител за Украйна - кремълският съветник Владислав Сурков, през следващите седмици.