95-годишният Хенри Кисинджър, смятан за гуру на световните лидери в областта на външната политика, е „умерен оптимист“ за отношенията между Китай и САЩ и смята, че могат да избегнат един по-широк конфликт, който ще разруши сегашния световен ред, информира агенция Блумбърг. Легендарният дипломат е говорил на Форума „Нова икономика“, организиран от Bloomberg Media Group в Тайван.

Според Кисинджър американските и китайските преговарящи по въпросите на търговията трябва да избегнат „затъване в блатото“ на детайлите и първо да си изяснят целите, които искат да постигнат и какви отстъпки могат и не могат да направят.

“Ако световният ред стане зависим от непрекъснато конфликти между САЩ и Китай, рано или късно рискът да излезе от контрол е голям“, смята Кисинджър. “Някои несъгласия са очевидни, но и двете страни трябва да признаят, че целта им трябва да бъде признаване на факта, че един фундаментален конфликт между тях ще унищожи надеждата за световен ред. Мисля, че тази цел може да се постигне и съм умерен оптимист в това отношение“.

Според него американците имат нужда да научат, че не всяка криза се причинява от лошо намерение, а Китай – да излезе отвъд модела на водеща велика сила в Азия.

“Светът ще придобие ужасна форма ”, ако САЩ и Китай позволят комерсиалните теми да прераснат в стратегически конфликт.

„Мисля, че имаме сериозни стимули да избегнем катастрофата“, е заявил пред медията човекът, който подготви сближаването между двете държави като държавен секретар на президента Ричард Никсън преди повече от четири десетилетия и от тогава е постоянен съветник на всички американски президенти.