Дипломат №1 на ЕС Федерика Могерини призова президентите Александър Вучич на Сърбия и Хашим Тачи на Косово да смекчат агресивната си реторика.

Причина бяха гневните изявления, които двамата държавни глави си размениха след среща помежду си в Брюксел. Тя бе в рамките на диалога между Белград и Прищина. Могерини бе неин домакин.

Вучич и Тачи се срещнаха ден, след като Косово реши да въведе мито от 10 на сто на всички стоки от Сърбия и от Босна и Херцеговина. Властите в Прищина заявиха, че стъпката е в отговор на опитите на Белград да предотврати признаването на независимостта на бившата сръбска област.

Видимо гневен, Вучич заяви, че преговорите с Косово ще продължат, когато властите там отменят решенията си, които той окачестви като незаконни.

„Когато някой заплашва да изпрати войски на север, налага мита от 10 на сто и нарушава ЦЕФТА (Централноевропейското споразумение за свободна търговия – б.р.) 10 години, след като го е подписал, кок може да се очаква ние да се съгласим на каквото и да било?“, попита сръбският президент в ефира на телевизия РТС на излизане от срещата.

Той допълни, че не желае да говори за условията за продължаване на диалога, но намекна, че „никой от нашите хора няма да се появи в Брюксел, докато Прищина не отмени всички свои нелегални актове“.

Тачи заяви пред журналисти, че срещата е била напрегната и изпълнена с много сблъсъци.

„Остава да видим как ще вървят нещата в бъдеще, но не е лесно да се изправиш срещу този сръбски апарат, - каза той. - Тонът на сърбите бе агресивен и арогантен, а нашият бе с аргументи за постигане на балансирано споразумение, което ще означава взаимно признаване, влизане в ООН и замяна на Резолюция 1244“.

От кабинета на Могерини отговориха с прессъобщение. В него се казва, че ЕС очаква Сърбия и Косово бързо да изпълнят ангажиментите си по диалога, тъй като има пряка връзка между всеобхватното нормализиране на отношенията помежду им и конкретните перспективи, свързани със стремежите им към членство в Съюза.

„Косово и Сърбия трябва да се въздържат от думи, действия и мерки, противоположни на духа на нормализацията“, се казва в изявлението, разпространено от Европейската служба за външна дейност (ЕСВД).

Преди два месеца – на 7 септември, Вучич и Тачи отново се скараха в Брюксел. Това стана пак по време на разговори, организирани от Могерини.  В началото дори сръбският президент отказа да разговаря с косовския си колега.

Тогава косовският външен министър Беджет Пацоли обвини в изявление пред Клуб Z Вучич, че готви провокация при насрочената за другия ден визита в Косово. Причина бе, че сръбският лидер поиска в последния момент да посети язовира „Газивода“, или „Уйман“, разположен на границата между двете държави.