В морето от издания на родния книжен пазар, чиито автори се титулуват писатели, сега излиза и един на четири крака. Котаракът Румен, прочут инфлуенсър във фейсбук, реши да каже „мяу“ и в книга. Хилядите му последователи знаят, че той далеч не се ограничава само с котешкия език, затова сега ще представи пред столичната общественост първата си книга, озаглавена скромно: „Котаракът Румен“.

Аудиторията може да очаква неговите мисли и преживелици на 20 ноември в столичния клуб „МАZE“, но самият Котарак няма да се появи пред публиката – „по-неже неси падам ного по-барове“.

„Ч.Т. ште е там од мое име. инстроктирал сам я дане говори ного, че да не се излага, ами да каже там две прикаски и да седне да пише афтографи, ваопште дасе държи кротко и по-саштество, но на нея неможе дасе разчита, така че кой знае какви ште ги натвори“, предупреждава Румен във Фейсбук.

Да, предположението Ви е отговаря на реалността – открай докрай книгата блести с необикновения правопис на Котарака. И предвид огромната популярност на неговия необикновен изказ, може би Институтът по български език към БАН ще се заинтересува от него – да изследва богатството на речта на една българска котка, макар и с британски произход, сива и късокосместа. След като 45 години езиковедите са се съобразявали с „особеностите“ на говора в ЦК на БКП, и даже са обсъждали да узаконят „комунизъма“ и „социализъма“ като правило в официалния Правописен речник на българския език – защо един Котарак да няма това право?

Автографи ще дава Ч.Т. (чистачката на тоалетната)

За разлика от мнозина други „писатели“, които крият тайната на своето вдъхновение, Румен е словоохотлив по всяка тема, стига да е посветена на самия него:

„И ено лерично одклонение ште направя на финала заштото какво е животад сам по-себе си ако не именно това. асам ного радостем че тази книга видя бял свяд и искан дави кажа че штом котаракад румен може, начи може секи! тайната е в здравия сън, силната храна и няколко специални мантри които сам изложил по-дробно ваф книгата си. естествено, заслугата за това е исцяло моя, ако несе броите вие, които сте с мен вече годима и половина тук и навсякъде където ида и ме подкрепяте така неоморно и од сарце. осештан тази подкрепа саз секи мой божествем косам. за всичко което сте направили зада се стигне дотук искан да ви кажа ено голямо САМО РУМЕН!! ДАЖИВЕЙ ТОС ХУБАФ ЧОВЕК!!1 и че доброто винаги по-беждава злото, особено когато доброто е по космато, по красиво и гледа да се пази от течение“.

Площад "Славейков".