Днес главният прокурор Сотир Цацаров е отправил сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет с искане за извършване на проверка поради забавяне на изготвянето на мотивите към присъда на Софийски градски съд. Това става ясно от съобщение на сайта на прокуратурата.

Присъдата касае съдия Атанас Атанасов от СГС, който е председател на най-омразната на "здравите сили" браншова организация - Съюза на съдиите в България. (ССБ системно реагира - често единствен, с остри становища срещу атаки в "кафявите" медии спрямо неудобни съдии, критикува ВСС за пасивността, пише сигнали до чужди институции и пр., б.р.) 

Става въпрос за делото срещу депутатката от БСП и бивш шеф на Селскостопанската академия Светла Бъчварова-Пиралкова - че с поредица от неизгодни договори за съвместна дейност е облагодетелствала Гриша Ганчев и неговата "Литекс комерс"

На 26 юни 2018 г. съдебният състав с председател Атанас Атанасов я признава за невиновна.

След като разказват подробно обвинението - че според тях е причинила вреда на Академията в размер на 1 326 671,36 лв., от прокуратурата припомнят движението на делото.

То е образувано в СГС по внесен на 12 април 2016 г. обвинителен акт.

На 25.03.2016 г. е привлечена като обвиняема и й е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

След внасяне на обвинителния акт, с разпореждане на съдията-докладчик от 13.06.2016 г. делото е върнато на СГП. Протестът срещу разпореждането за връщане не е уважен от АС София и нов обвинителен акт е внесен на 22.07.2016 г.

"Първото съдебно заседание е проведено на 26.10.2016 г., а на 26.06.2018 е постановена присъдата. С нея СГС, наказателно отделение, 28-и състав, е признал подсъдимата Светла Бъчварова – Пиралкова за невиновна...

На 29.06.2018 г. Софийска градска прокуратура е протестирала тази присъда, с искане за отмяна и постановяване на нова, осъдителна присъда, с налагане на предвиденото в закона наказание от въззивния съд.

До настоящия момент, в нарушение на разпоредбата на чл. 308 НПК, мотивите към присъдата на първоинстанционния съд не са изготвени", пишат днес от държавното обвинение. 

 Т.е. - Цацаров се оплаква на ИВСС, че Атанасов не си е написал мотивите към присъдата. По закон срокът е инструктивен и е един месец, а при фактическа и правна сложност - 3 месеца.

Какво излиза обаче? Че делото е престояло 4 години в прокуратурата

Това пък се твърди в Становище на СГС, разпространено веднага след съобщението на прокуратурата.

"СГП е внесла обвинителнен акт в СГС срещу Светла Пиралкова на 28.07.2016 г. за деяния, извършени през 2009 г. Досъдебното производство е образувано повече от две години след деянията, през 2012 г., и е продължило четири години. Продължителността на досъдебното производство надвишава значително (8 пъти) обичайните срокове за приключване на дело с фактическа и правна сложност в досъдебната фаза по чл. 234, ал. 3 НПК", заявяват пък от съда.

След като изреждат назначени по искане именно на прокурора експертизи, спирания заради имунитета на депутатката и факта, че делото е 150 тома, от съда изтъкват, че с 10 заседания са приключили процеса на практика за по-малко от една година. Мотивите са в процес на изготвяне. 

"Продължителността на изготвянето на мотивите е съобразено със сложността на делото и необходимостта да бъдат обсъдени, както всички събрани доказателствени материали, които надвишават тези, обсъждани от прокурора в досъдебното производство, така и съществените доводи на страните. Независимо, че в случая решаването на делото от съда е изисквало време, значително по-малко от това, което е било необходимо на прокуратурата да приключи предварителната фаза на наказателния процес, при преценката на разумността на срока на разглеждане следва несъмнено да бъде отчетено и естеството, и отговорността, която има съдът, за да осъществи правосъдието", пишат в свое становище от СГС.