Австрия разследва пенсиониран офицер от армията си за шпионаж в полза на Русия, съобщават медиите в страната.

Шпионският скандал хвърля сянка върху важни за Кремъл двустранни отношения. Австрия, която не членува в НАТО, е смятана за адвокат на Русия в Европейския съюз. Тя е сред страните недоволни от санкциите срещу Русия и нейни компании участват в спорния проект за разширяване на газопровода "Северен поток", от който Източна и Централна Европа недоволстват.

Близо 20 години 70-годишният бивш полковник от армията е предавал на Москва военна информация, съобщава всекидневникът "Щандарт".

Канцлерът Себастиан Курц рязко осъди действията на Русия и заяви, че шпионажът спрямо неутрална страна е недопустим. Австрийската външна министърка Карин Кнайсл отмени посещение в Русия, насрочено за декември, заради разкритията.

Руският й колега Сергей Лавров изрази изненада, че Виена не се е обърнала с официално запитване към Москва, за да изясни случая.

Заради него и двете външни министерста привикаха посланиците на Русия и Австрия съответно във Виена и Москва.

 

Според уебсайта на радио "Свобода" полковникът, чието име не се споменава, от края на 90-те години на миналия век руското военно разузнаване информация за миграционната криза, за австрийската военна авиация и за артилерийските системи. Радиото се позовава на източници от следствието.

Заподозреният е заемал незначителен пост в щаба на австрийската армия и се срещал през две седмици с руския си водещ офицер, от когото получавал задачи.

Сведенията предавал с шифровани писма или със спътникова връзка. За работата си е получил около 300 хиляди евро. През 2006 година се опитал да прекрати сътрудничеството с руското разузнаване, но в крайна сметка продължил да предава данни.

Австрия е получила информация за "къртицата" от разузнаването на неназована европейска страна, казва австрийският министър на отбраната Марио Кунасек, цитиран от радиото. То се позовава на "Щандарт", че тази страна е Германия.

Русия е разбрала по-рано, че шпионинът й е разкрит и заповядала на полковника да унищожи всички събрани данни. Той обаче не успял да направи това. При задържането му от него е иззет бележник, който експертите сега изучават

Австрия, подобно на България, отказа да изгони руски дипломати след отравянето на Сергей и Юлия Скрипал във Великобритания.

Австрийската енергийна компания OMV публично се е изказвала в полза на проекта "Северен поток - 2", който цели да удвои капацитета на едноименния газопровод по дъното на Балтийско море, свързващ пряко Русия с Германия и Австрия и заобикалящ главната транзитна страна Украйна.

През август т.г. года руският президент Владимир Путин присъства на сватбата на Кнайсл, където танцува с нея. Днес Кнайсл обяви, че отношенията между Русия и Австрия могат много да се усложнят, ако обвиненията в шпионаж бъдат доказани.