След новината за раздадени бонуси за 700 000 лева в Агенцията по вписванията, шефката й - Габриела Козарева, сметна за необходимо да уведоми медиите, че виновните за срива на Търговския регистър не са получили от така популярните ДМС (допълнително материално стимулиране, б.р.). Но другите - да, защото са показали добри резултати и това е начинът да бъдат "мотивирани да продължават да работят ефективно".

В системата на държавната администрация четири пъти в годината се раздава т.нар. допълнително материално стимулиране (ДМС).

Ето и отговора на Козарева, която застана начело на Агенцията по вписванията след срива й през лятото, когато близо 3 седмици Търговският регистър беше извън строя.

"Агенцията по вписванията е изплатила допълнителни възнаграждения за постигнати резултати, съгласно Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрации и Вътрешните правила за заплатите в Агенция по вписванията.

Сумата, изплатена в последното тримесечие на 2018 г. е в размер на 599 007 лв. Тя е разпределена според индивидуална оценка на всеки от общо 635-те служителя на агенцията. Средномесечният фонд "Работна заплата" на Агенцията по вписванията е в размер на 813 034 лв. 

Всеки работодател търси начини да стимулира служителите си, а в държавната администрация механизмът това да се случи са допълнителните възнаграждения от икономии, които могат да се изплащат до 4 пъти в годината. Изплащането на бонуси в Агенция по вписванията е следствие от показани добри резултати на служителите и начин да ги мотивираме да продължават да работят ефективно.

Отговорните за срива на Търговския регистър – Директорът и експертите от Дирекция ИОТ ("Информационно обслужване и технологии", б.р.), не са получили ДМС за последното тримесечие. Нека не забравяме, обаче, че останалите служители на Агенцията не са спирали работата си, дори и по време на срива".

Малко по-късно Козарева даде и брифинг, на който повтори същите тези. Допълни, че срещу тримата служители, отговорни за срива на регистъра, ще бъдат предприети мерки, но ако успеели да докажат, че са невинни, щели да останат на работа. Все още течало разследване. Става въпрос за служители в дирекция "Информационно обслужване и технологии", състояща се от общо шестима души. Тяхната задача е да проследяват изпълнението на ангажиментите на фирмите по поддръжка на ТР.

 

Агенцията по вписванията администрира четири регистри – Търговски регистър и регистър на ЮЛНЦ, Имотен регистър, Регистър Булстат и Регистър на имуществените отношения на съпрузите.

Според обяснението на Козарева, дори и при срива на Търговския регистър, работата в Агенцията не е спирала, дори след "инцидента" (продължил 20 дни - б.р.), "работата в институцията е с по-голям интензитет от обичайния и се работи и в извънработно време". 

Министърът на финансите Владислав Горанов коментира по-рано днес, че не е редно служителите на Агенцията по вписванията, съпричастни със срива, да получат допълнителни възнаграждения.

Проверка с предизвестен край

Въпреки първоначалното си желание да се дистанцира от темата, на правосъдния министър Цецка Цачева, принципал на Агенцията по вписванията, й се наложи все пак да я коментира. Цачева излезе със специално изявление, в което се посочва, че е разпоредила проверка за това дали при раздаването на бонусите е имало нарушения на наредбата, по силата на която се присъждат тези ДМС. Тя посочи, че вярва, че такива нарушения няма да бъдат открити, но ако все пак се случело обратното, щяла да бъде безкомпромисна в наказанията. 

Според Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, приета през 2012 година, отношението на министъра към раздаването на бонусите, в случая в Агенцията по вписванията, се свежда до това да даде оценка за работата на ръководството на агенцията.