Утре от 22 часа българско време е първият финал за "Копа Либертадорес" между аржентинските грандове "Бока Хуниорс" и "Ривър Плейт". Двата исторически съперника за първи път ще спорят в пряк сблъсък за трофея в турнира, аналог на Шампионската лига за Латинска Америка.

Дербито е известно като Суперкласико във футболния свят и едно от най-лютите, като някои го поставят дори над "Реал" (Мадрид) - "Барселона". "Бока" е домакин на първата среща, а след две седмици всичко ще се реши на стадиона на "Ривър".

В Аржентина правата за излъчване на "Копа Либертадорес" се държат от тв канала "Фокс" и който иска да гледа двата мача, трябва да си плати. Така правителството на президента Маурисио Макри, бивш бос на "Бока Хуниорс", се зае с мисията да убеди "Фокс" да даде двубоя на обществената телевизия, за да бъде транслиран безплатно.

Отговорът е бил: "Може, но платете цена". Последвал е отказ от кабинета, така на този етап казусът остава неразрешен, пише в. "Кларин". Преговорите вчера са продължили два часа, днес ще има нови, но от "Фокс" са категорични, че няма да отстъпят. В разговорите участват босове на Аржентинската футболна асоциация и на Конфедерацията на Южна Америка (КОНМЕБОЛ). Макри лично следял развитието.

Държавният глава няма да ходи на стадиона утре, а ще проследи мача от вилата си. В последните дни той няколко пъти се е шегувал на тема футбол по време на заседания на правителството, разкрива "Кларин". Подкачал е министри - фенове на "Ривър", който минава за отбора на богатите и елита в Аржентина. Когато вътрешният министър е докладвал за мерките за сигурност и за двете срещи, Макри подхвърлил, че след реванша запалянковците на "милионерите" нямало да ходят никъде да празнуват, тъй като краен победител няма да е техният тим.

Хиляди полицаи вече са готови за утрешния сблъсък. Двата стадиона отстоят само на десетина километра един от друг. В Аржентина има правило гостуващи фенове да не присъстват на двубоите "Бока" - "Ривър" - твърде рисковано е, инцидентите чет нямат. Така ще бъде и сега, но въпреки това силите на реда са нащрек за сбивания в Буенос Айрес и другите големи градове на страната.

Хиляди фенове на "Бока" останаха бесни заради неразбории с продажбата на билети и вчера едва не се стигна до безредици край стадиона, известен като "Ла бонбонера". Полицаи с тежко сняражение и жандармерия пазиха арената от народния гняв. 

26 хиляди билета за първия мач са продадени за по десет минути онлайн сутринта и вечерта, обясниха от клуба пред най-големия аржентински вестник. При това 3000 от тях са дадени на Конфедерацията, на спонсори, ВИП и т.н. Официалният сайт е блокирал след минути, а на касите няма билети.

Средната номинална цена е около 23 долара. На "черно" пропуски се предлагат за над $2000. Срещу толкова се продаваха ВИП билети със специален кетъринг и обслужване в хотела на "Бока" и ложата на стадиона.

"Бока Хуниорс" има предимство в преките двубои, независимо че "Ривър" спечели последните три дербита и не допусна гол. Клубът на Диего Марадона има 88 победи, 81 загуби, а 77 срещи са завършили наравно. Головете са 323:301.