Идният петък ще бъде изпитание за правителството на Бойко Борисов. Лидерката на френската крайна десница Марин льо Пен идва в София на предизборна среща със съмишленици, които искат заедно да сложат край на този Европейски съюз, който България до края на миналия юни председателстваше и за чието единство българският премиер пледира вчера в Хелзинки на конгреса на Европейската народна партия.

Рискът за Борисов е в това кои ще са сред българските събеседници на Льо Пен и по-точно, ще има ли сред тях представители на коалиционните му партньори Обединените патриоти. През ноември 2014 година лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който сега е и вицепремиер, участва в конгрес на партията на Льо Пен в Лион, Франция и спечели овации с реч, в която каза:

"Символът на Европа трябва да бъде Жана Д'Арк, а не Кончита Вурст."

Компания му правиха представители на Путиновата "Единна Русия".

Контакти с Льо Пен са "анатема" за традиционните партии в Европа, където са главните съюзници на Борисов и на неговата формация ГЕРБ. Льо Пен е изолирана от всички политически групи в Европейския парламент, като изключим крайната десница и някои независими депутати. Нейни главни съюзници там са "легионерите" на италианския вицепремиер Матео Салвини, който води крайнодясното крило на управляващата популистка коалиция в Италия.

Контакти на българско правителствено ниво с крайнодясната френска лидерка биха заплашили да охладят рязко отношенията между София и Париж. За френския президент Еманюел Макрон Льо Пен е главният противник - у дома и на европейската сцена. Той обяви, че следващите европейски избори ще са решителна битка между проевропейците и популистките евроскептични и еврофобски сили.

На тази архивна снимка от ЕП Льо Пен е в компанията на Салвини (крайният вляво, още евродепутат) и лидера на крайнодесните в Холандия Хеерт Вилдерс.

Днес Каракачанов каза пред Клуб Z, че няма уговорени срещи с Льо Пен по време на посещението ѝ в София. Колегата му вицепремиер Валери Симеонов, лидер на Националния фронт за спасение на България, обаче не върна телефонните ни обаждания. 

Льо Пен не желае името ѝ да се свързва с "Атака". В интервю за първия брой на сп. "Клуб Z" през февруари 2014 година тя каза, че опонентите ѝ водят срещу нея "семантична война", като наричат партията ѝ - тогава "Национален фронт", а сега - "Национален сбор", крайнодясна. По думите ѝ "крайнодясна" е българската "Атака", която по това време играеше ключова роля за оцеляването на правителството на малцинството на БСП и ДПС, водено от Пламен Орешарски.

Еманюел Макрон и Марин Льо Пен, архиврагове и двете лица на Франция - проевропейското и антиевропейското.

В София Льо Пен ще участва в конференция под надслов "Европа на нациите и на свободата, нов модел за европейските граждани". На този форум на крайнодесни формации тя ще се срещне с председателя на българската партия "Воля" Веселин Марешки, наричан "българският Тръмп", пише АФП, цитирана от БТА. 

Други нейни събеседници ще бъдат председателят на чешката партия "Свобода и пряка демокрация" Тамио Окамура и бившият лидер на крайнодясната фламандска партия "Влаамс беланг" (Фламандски интерес) в Белгия Херолф Анеманс. Той днес оглавява политическото семейство на Льо Пен в ЕС, т.нар. Движение за Европа на нациите и свободата. На събитието се очаква и още неизвестен представител на също крайнодясната Австрийска партия на свободата, която е част от управляващата коалиция в страната. Австрия пое шестмесечното председателство на Съвета на ЕС от България на 1 юли т.г. 

Льо Пен е обект и на разследванe във Франция по обвинения, че незаконно е използвала бюджетни средства на Европарламента, полагащи й се като негов член, за да плаща на свои партийни функционери у дома. По-рано тази година френски съдия я подведе под отговорност, че е разпространявала в Туитър клипове от екзекуции, извършвани от Ислямска държава. Съдът на ЕС пък постанови, че тя трябва да върне на Европейския парламент близо 300 000 евро, които неправилно е изразходвала. 

Във Франция обаче Националният сбор се оформя като първа опозиционна сила, а неотдавнашно проучване на института Ифоп отбеляза, че Льо Пен води либералния  президент Еманюел Макрон с 1 процентен пункт по електорални предпочитания.

Компанията, която се събира в София на 16 ноември, вече се срещна на 1 май във френския град Ница под егидата на Движението за Европа на нациите и свободата, припомня Франс прес. Там те се изказаха в защита на "идентичността" на нациите и гръко-християнския произход на европейската "цивилизация".

България е втората европейска страна, която Льо Пен посещава във връзка с предстоящите европейски избори през май догодина. На 8 октомври тя се срещна в Рим със Салвини. Двамата заедно отправиха нападки срещу "бункера Брюксел". Тези срещи се вписват в стратегията на "Национален сбор" за създаване на съюзи във Франция и Европа, отбелязва агенцията.