Газопроводът "Турски поток", който пренася руски природен газ през Турция в Европа, ще бъде завършен до края на 2019 г. - както е по план, съобщи говорителката на проекта Аслъ Есен.

При посещение на съоръжение на "Турски поток", разположено в руския крайбрежен град Анапа, Есен заяви, че морската част на газопровода ще бъде завършена на 95% до края на месеца.

Компресорната станция "Руская" беше в центъра на визитата като първата от верига съоръжения, създадени за проекта "Турски поток". Станцията е важна част от гигантската мрежа на руската държавна компания "Газпром", състояща се от 172 000 километра газопроводи и 254 компресорни станции.

Основната функция на "Руская" е да осигури налягане, за да се "придвижи" синьото гориво на 930 километра по дъното на Черно море. Капацитетът, който "Турски поток" осигурява, е 31.5 милиарда кубически метра годишно.

Само на 3.5 км от станция "Руская", Анапа е мястото, където е построено съоръжение за установяване на земя - последната дестинация, преди подводната секция на тръбопровода да започне своето пътуване до Турция.

"Със завършването на компресорната станция "Руская" приключва изграждането на съоръженията на "Турски поток" на руското крайбрежие. Роботите, които ще осигурят ежегодната инспекция и поддръжка на подводните части на "Турски поток", също ще влязат в тръбопровода през специалните съоръжения на станцията", обясни отговорникът за "Руская" Антон Баришев.

Преносът на природен газ ще отнеме около 52 часа от руската "Анапа" до дестинацията в Турция, в Кайъкьой, разположена в провинция Къркларели в северозападна Турция.

Контролната зала, в която ще бъде наблюдаван преносът на природен газ, ще бъде разположена в централата на проектната компания "Турски поток" в Амстердам, Холандия.

"Турски поток" е проектиран да работи поне 50 години. Проектът се състои от две линии, всяка от които е с дължина 930 км и капацитет от общо 31.5 млрд. куб. метра капацитет.