Алексей Петров е невинен. Осем години след ареста му по мега акцията „Октопод”, спецсъдът го оправда напълно на първа инстанция. До момента това дело струва на България над 1,2 милиона лева, изчислява Нова телевизия.

Съдът оправда собственика на "Лев инс" по всички шест обвинения за рекет, принуда, изнудване, заплаха за убийство и разгласяване на държавна тайна.

„Само загубихме 8 години време и много пари”, заяви днес адвокат Ина Лулчева.

Всичко започна през 2010 г. с една от най-мащабните акции на МВР, наречена „Октпод”. А за глава на „октопода” беше посочен Алексей Петров, изненадващо анонсиран тогава пред обществото с прякора "Трактора".

„Няма нищо лично, има само изпълнение на професионалните ми задължения като министър на вътрешните работи”, заяви тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов.

Година по-късно мегаделото „Октопод” беше разделено на три отделни дела. Само едно от тях влезе в съда, другите бяха прекратени. А голяма част от обвинените, включително Алексей Петров, осъдиха България заради начина, по който са извършени арестите, за бавно правосъдие и други нарушения. Обезщетенията са за над 1 200 000 лева.

„Това е безумно дело, казахме го в самото начало. Октоподът е във властта. Тези, които и сега са във властта”, заяви адвокат Васил Василев.

Междувременно основният подсъдим - Алексей Петров, беше атакуван с гранатомет. Основният свидетел Георги Цветанов пък загина в катастрофа. Друг свидетел беше нападнат с брадва. Съдията започнал процеса - Румяна Ченалова, се сдоби с обвинения и самата тя се превърна в подсъдима. Единият прокурор се сдоби с няколко дисциплинарни производства, вторият беше отстранен заради натиск върху свидетели.

И финално, съдът реши, че Алексей Петров не е извършил нито едно от престъпленията, в които е обвинен. А самият той реши да не говори пред медиите.

Присъдата не е окончателна - това е едва първа инстанция, а след нея има още две.