Братът на Борис Джонсън подаде оставка като министър в кабинета на Тереза Мей, пише във водеща статия британския вестник "Гардиън". Надеждите на британския премиер Тереза Мей да спечели подкрепата на парламента за споразумението за напускане на ЕС се сринаха, след като Джо Джонсън подаде оставка от правителството и я обвини, че предлага на депутатите избор между "васалство и хаос", съобщава "Фокус".

Четири месеца след оттеглянето на Борис Джонсън като външен министър, брат му като привърженик на оставането в ЕС, министър на транспорта заяви, че не може да подкрепи споразумението, което Мей се очаква да представи в парламента в рамките на седмици, и вместо това ще насочи енергията си за втори референдум.

"За мен става все по-ясно, че споразумението за оттегляне, което се финализира в Брюксел и в кабинета, ще бъде ужасна грешка", пише той в онлайн статия. Той се обяви за втори вот на народа за излизането от ЕС, съобщава Би Би Си. Както е известно Борис Джонсън е един от най-ярките защитници на напускането на Евросъюза.

Той заяви, че на обществото се предлага "споразумение, което ще остави страната ни икономически отслабена, без право на глас по правилата на ЕС, които трябва да следва и ще донесе години на несигурност за бизнеса" или Брекзит без споразумение, който „познавам като министър на транспорта и ще причини неимоверни щети на нашата нация“.

Джо Джонсън.

"Представянето на нацията на избор между два дълбоко непривлекателни изхода, васалство и хаос е провал на британската държава в мащаб, невиждан след Суецката криза", пише в "Гардиън". 

Паундът падна на чуждестранните борси след оставката на Джонсън с почти 0.7% спрямо долара, за да падне под 1.30 лири за долар. Джонсън каза, че лошото споразумение го е обединило с брат му Борис, който през юли се оттегли като външен министър след плана на Тереза Мей от „Чекърс“ .

"Моят брат Борис, който ръководи кампанията за напускане, е толкова недоволен от предложенията на правителството, както съм и аз!", каза Джонсън.  

Бившият заместник министър-председател Майкъл Хезълтайн, който подкрепя кампанията за нов референдум, заяви:

"Това е много важна оставка. Той е млад политик, който има всичко, за да спечели от това да остане в правителството, да преследва своята забележителна кариера, да държи главата си надолу и да чака събитията да се развиват. Той не направи това. Той подаде оставка по принципен въпрос, поставяйки страната пред партията си и собствената си кариера.“