Дискретният баварец Манфред Вебер, избран в четвъртък за водещ кандидат на десницата - т.нар. шпиценкандидат, за европейските избори през май догодина, е голям познавач на институциите на ЕС, но няма никакъв управленски опит в Германия, пише Франс прес.
Вече 16 години 46-годишният Манфред Вебер, член на Християнсоциалния съюз от 16-годишен, е депутат в Европейския парламент от Европейската народна партия (ЕНП). Той се изкачи в йерархията и през 2014 г. стана ръководител на най-голямата политическа група в парламента, където той е един от най-влиятелните представители.

Вебер с Борисов на река Резово.

На този пост, този човек с контакти успя да си създаде връзки с голяма част от европейските държавни и правителствени ръководители, членове на тази формация, като германската канцлерка Ангела Меркел.

Липса на харизма

Някои обаче критикуват липсата на харизма и красноречие у този човек с деликатна външност, скромен ръст и леко олисяла глава.
Противниците му го упрекват също, че никога не е бил на висока длъжност в страната си, докато всички досегашни председатели на Европейската комисия са били министър-председатели или министри.

Убеден европеец, Вебер, който е по-скоро усмихнат по природа и изслушва събеседниците си, все пак вярва в шансовете си и иска да се бори за ЕС, който да не е само проект на елитите и бюрократите. 
Той знае, че ще му е трудно с популистите, които започнаха да заплашват единството на ЕС, както го показа случая с унгарския министър-председател Виктор Орбан, обвинен в погазване на ценностите на ЕС, по-специално независимостта съдебната власт, свободата на изразяване и правата на мигрантите.
През септември Вебер гласува в подкрепа на извънредна процедура, започната от евродепутатите за осъждане на "системната" заплаха, надвиснала над ценностите на ЕС в Унгария. Той обаче не даде никакви указания как да гласуват евродепутатите от ЕНП, разделени по отношение на приемането на тази процедура, заради вътрешното напрежение, предизвикано от политиката на Виктор Орбан.
Преди всичко, Вебер не иска засега да изключва от ЕНП партията на Орбан ФИДЕС.

Привързан към Бавария

Макар да е работил 16 години в Европейския парламент в Брюксел и Страсбург, той показва силната си привързаност към родната Бавария, много богат регион, където има както селско стопанство, така и промишленост и чийто жителите са известни в Германия като най-големи традиционалисти и консерватори.

На 16-годишна възраст Вебер се присъединява към ХСС, баварската сестринска партия на ХДС на Меркел, но се смята за умерен в тази формация, която е за по-твърда линия към имиграцията в сравнение с германската лидерка.
Подобно на мнозина жители на Бавария, откъдето е и предишният папа Бенедикт XVI, Манфред Вебер показва вярата си на практикуващ католик. Църковен хорист като дете, той ходи на литургия всяка неделя и остава много ангажиран с църквата.
Дори да работи в Брюксел, основното му жилище остава във Вилденберг, село с 1300 жители между Мюнхен и Регенсбург, където е израснал. Женен е, но няма деца.

Преди да се посвети изцяло на политиката, в самото начало на професионалния си живот, този инженер по образование беше съосновател заедно със свои съдружници на две малки фирми - едната специализирана в техника за опазване на околната среда, а другата - в доболничната помощ.
През свободното си време той практикува джогинг и продължава да свири на китара, след като 20 години е бил активен в рок група "Пийнътс", която свирела най-вече на сватби и панаири в Бавария.
Но човекът, който има амбицията да наследи Жан-Клод Юнкер начело на Европейската комисия, слабо владее чужди езици. За разлика от люксембургеца Юнкер, който лекота преминава от френски на немски, после на английски - без да забравя люксембургския, Манфред Вебер говори само на немски и английски. Това може да се окаже недостатък, макар той да изтъква, че говори също... баварски, пише БТА.