"ГЕРБ изпълни мечтите на демократичната общност".

Това декларира зам.-председателят на партията Цветан Цветанов навръх 10 ноември пред журналисти. Контекстът на казаното - това, че партията направила нужното, за да се отворят досиетата на Държавна сигурност, а в настоящия си трети управленски мандат вкарва комунизма в учебниците по история. По думите на Цветанов ако отварянето на досиетата е било направено преди повече от 15 години, сега щяло да е различно и нямало да сме свидетели как две поколения не знаят нищо за периода.

(Законът за досиетата бе приет по времето на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев, но е факт, че архивите на МВР и разузнаването бяха предадени на комисията по досиетата по времето на ГЕРБ.  Цветанов обаче пропусна в изложението си и факта, че законът за досиетата от времето на кабинета "Костов" бе осакатен с решение на Конституционния съд. Гласът, който натежава за отмяна на текстовете от закона за разкриване на агенти от ДС е на тогавашния съдия Георги Марков. Той в момента е депутат от ГЕРБ. Агентурното му име в собственото му досие е "Николай" - б.р. )

На въпрос за обръщението към нацията от президента Румен Радев в навечерието на 10 ноември, в което се говори за риск за демокрацията и връщане на практики от времето на "партията-държава", Цветанов отвърна: 

"Президентът доказа, че е разединител на нацията. Българският президент  е ясно, че е президент на БСП. Има координирани действия между Корнелия Нинова и Румен Радев."

Последва изброяване на успехите на ГЕРБ във властта. Държавният глава бе обвинен, че взима решения "на тъмно" - като приведените примери бяха как е номинирал кандидата си за Конституционния съд Атанас Семов. След медийни публикации преди ден прокуратурата обяви, че се прави проверка заради прекратено разследване срещу Семов преди време. 

 
Цветанов "препоръча" на депутатката Елена Йончева от БСП и тема за разследване - връщайки се към старата история с подозренията му, че в изборната кампания на президента била финансирана от "социално слаби хора", но никой не направил разследване по случая. 

Шефът на изборния щаб на ГЕРБ обяви и каква ще е целта на партията за европейките избори през май догодина. 

"Целта на ГЕРБ за следващите евроизбори през май 2019 г. е да получи поне шестима евродепутати, колкото са и сега, а "защо не и с един-двама повече", заяви Цветанов пред БНТ. 

Подготовката за изборите щяла да започне не с "Визия за България" (проект на БСП - бел. ред.), защото ГЕРБ изпълнява предизборната си програма, а с граждански диалог "Европа е нашият дом", каза Цветанов.

Заместникът на Бойко Борисов прогнозира още, че при  при успех на европейския вот догодина - не вижда причина правителството на ГЕРБ и "патриотите" да падне от власт предсрочно.

"Демокрацията не е в опасност, тя е в опасност при служебен кабинет. Когато се реализират политики "на тъмно", когато се управлява еднолично в лицето на президента. Сега имаме парламент, имаме опозиция, парламентарно мнозинство. Имаме стабилно правителство и параметри, които ни отреждат до най-развитите държави в ЕС. Премиерът Бойко Борисов вече е цененият фактор за стабилността в Европа. Това дразни президента Румен Радев", каза още Цветанов.

В коментар за оправдателната присъда на Алексей Петров и останалите от мегаделото "Октопод", започнало когато той беше вътрешен министър, зам.-шефът на ГЕРБ обяви как главният свидетел на обвинението е загинал при пътно-транспортно произшествие, друг е бил заплашен да бъде посечен с брадва, прокурор и съдия били отстранени и "смачкани". Цветанов припомни осъдителни присъди по други шумни дела като "Килърите" и обяви, че е горд със свършеното в МВР.