Не, не са нито гражданските милиции, нито тайните служби. А собствената годеница.

Признанието направи самият Туск в родната си Полша, чийто премиер бепрез 2007-2014 г. Председатлят на Европейския съвет произнесе реч по време на ежегодната конференция „Игри на свободата“, която се провежда в град Лодз. Надсловът й бе „11 ноември 2018 г. Полша и Европа. Две годишнини, два урока.“ Поводът й бе навършващата се точно днес стогодишнина от независимостта на страната.

„Този ден е от особено значение за мене, защото точно преди 40 години без един ден, когато за първи път имах възможността да участвам в демонстрация за годишнината от независимостта – която по онова време бе нелегална – под паметника на Ян III Собиески в Гданск.

Спомням си този ден много добре, защото две седмици по-късно се ожених. Както можете да си представите, онези събития за 11 ноември завършиха с първия ми личен опит от политически репресии. Но не от гражданските милиции или службите за сигурност, а от реакцията на тогавашната ми годеница, когато заради демонстрацията закъснях и се опитах да оправдая с политиката закъснението за последната ни среща като годеници. Ако жена ми тогава знаеше, че това обяснение  ще се появява толкова често през следващите 40 години, личната ми история може би щеше да изглежда съвсем различно“, разказа Туск пред участниците в събитието.

Тогава младият студент по история си помислил дали нещо, което изглежда съвсем невъзможно, може да се окаже възможно. А именно Полша да стане отново независима, както и през 1918 г. Туск припомни как поляците са дали 60 000 жертви в борбата срещу болшевиките. Първо ги е победил маршал Юзеф Пилсудски, а след това, макар и символично – Лех Валенса.

След което председателят на Европейския съвет попита:

„Слушайте, щом те успяха да победят тогавашните болшевики, защо и ние да не успеем да победим днешните болшевики?“

Той визира настоящите управници на Полша, чийто заклет противник е. Според него с действията си те се противопоставят на засиленото полско присъствие в Европаи така действат срещу независимостта на страната.

Съвсем естествено, голяма част от речта на Туск бе посветена и на съвременна Европа, както и на света.

Председателят на Европейския съвет не пропусна да разкритикува президента на САЩ Доналд Тръмп. И заяви, че той е против силна и обединена Европа.

„За първи път в историята имаме американска администрация, която, меко казано, не се отнася с ентусиазъм към една силна и обединена Европа. Говоря за факти, а не за пропаганда“, изтъкна бившият полски премиер.

И припомни, че преди половин година, на срещата на Г-7 в Канада, Тръмп на практика еднолично е зачеркнал фразата, че големите сили искат да спазват реда, основаващ се на принципи и ценности.

Туск говори и за предстоящите напролет избори за Европейски парламент. Той предупреди за появата на националистическо движение, настроено враждебно към ЕС:

„Не е изключено в този Европарламент да бъдат представени две течения - едното антиевропейско и все повече с цветовете на „кафявите ризи“, залагащо все повече на национализма. Второто течение ще бъде на тези, които искат да задълбочават европейската интеграция възможно най-много“.

Той напомни за засилването на антиевропейските чувства в някои страни. Според Туск пред очите ни укрепват сили, „залагащи повече на конфликта, отколкото на сътрудничеството, на дезинтеграцията вместо на интеграцията“.