„Това е протест на несбъдналата се средна класа."

Така определи по Нова тв масовите недоволства и блокадите от неделя бившият социален министър Иван Нейков.

 
Протести срещу високите цени на горивата, идеите за повишаване на цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, данъците на старите автомобили се състояха вчера в над 30 населени места в страната.

Според Нейков на улицата са излезли "хора, които имат оценка за себе си, знаят си цената, недоволни са, че не могат да получат цената на своя труд".

"Една част от проблема е заради загубения диалог, много от решенията, които имат конфликтен потенциал, не получават разумни обяснения отначало”, коментира той.

Той даде за пример решението за увеличаване на максималния осигурителен праг, което не е било подложено на широка обществена дискусия – при много хора, без това да ги засяга, предизвика негативна реакция, смята Нейков.

"На площада се появява една нова генерация хора – по-информирани, повече пътували, с повече претенции, така че вероятно ще бъдем свидетели на една гореща есен”, описа новото поколение протестиращи той.

Отчасти напрежението се дължало на изгубения диалог, смята още той.

По думите му обаче хората не протестират, за да съборят правителството, а за да защитят интереса си. Дори партиите от опозицията, които традиционно яхат всеки протест, не биха изпълнили някои от исканията – като това за намаляване на ставката на ДДС за горивата.

„Аз смятам, че управляващите ще започнат да разговарят с отделните групи от протестиращи и да възстановят диалога", прогнозира бившият социален министър.