Нощта на триумфите за българския спорт продължи и отвъд океана, където най-добрият ни тенисист Григор Димитров записа поредно историческо постижение за родния тенис. Гришо стана първият български тенисист, спечелил мач от основната схема на Откритото първенство на САЩ. Това се случи след експресна победа с 3:0 сета (6:2, 7:6(4), 6:2) над представителя на домакините Райън Харисън в двубой от първия кръг.

Преди него единствено Орлин Станойчев бе стигал до основната схема на "Ю Ес Оупън", като дори поведе с 2-0 сета срещу Евгени Кафелников, но допусна пълен обрат.

Гришо е шампион на „Ю Ес Оупън” при юношите от 2008г, но откакто е сред професионалистите той нямаше успех в основната схема на турнира. Тази вечер хасковлията бе готов на всичко, за да сложи край на тази черна серия.

Дори бурните викове на приятелката му Мария Шарапова от съседния корт не успяха да го разконцентрират. А рускинята имаше сериозни причини за крясъци, тъй като й се наложи да обръща мач от 0:1 сета. В крайна сметка Маша си взе своето и спечели с 2:1 (4:6, 6:3, 6:2) и днес двамата с Григор ще имат двоен повод за празнуване.

Днешният мач започна вихрено за българина. Той достигна до ранен пробив за 3:1, а при 5:2 серия от грешки на Харисън донесоха нов шанс за брейк пред Димитров, който този път бе с цената на сетбол. След безмилостен смач и едва половин час игра българинът поведе със сет аванс.

Втората част не мина така гладко за Димитров. След размяна на пробиви, сетът трябваше да се реши в тайбрек. В него българинът показа, че е по-класният играч на терена и след фамозен прехвърлящ удар вече водеше с 2:0.

В третия сет Димитров не даде никакви шансове на опонента си.

Победата му гарантира 45 точки за световната ранглиста, както и чек за $60,420 от наградния фонд. Във втори кръг Григор ще се изправи срещу победителя от двубоя между Дуди Села (Израел) и Карлос Берлок (Аржентина).