"Нито има правителствена криза, нито има парламентарна такава. Имаме най-щедрия като насоченост на политики проектобюджет за 2019 година, имаме яснота за растежа, който икономиката ще реализира, имаме рекорден брутен вътрешен продукт."

Така министърът на транспорта Росен Желязков коментира протестите от последните дни, а някои - и от доста по-отдавна, които са по най-различни теми - от исканата оставка на вицепремиера Валери Симеонов от майките на деца с увреждания и подкрепящите ги, през цените на горивата и на застраховката "Гражданска отговорност". 

По думите на Желязков обаче това, че има протести, не е предпоставка за криза, а и според него правителството няма отношение към определени цени. 

"Няма обективни предпоставки за криза, доколкото причините за протестите са разнородни. Някои от тях са адресирани – като протеста на майките с искане на оставката на вицепремиера Валери Симеонов.  Други не са адресирани - като тези за цените на горивата, защото тук е ясно, че правителството няма отношение към процеси, които се случват извън страната. Това е създаване на предпоставеност за усещане за кризисна ситуация, която може би търси ескалация на напрежението особено зимата, когато се очаква сметките да скочат", обясни гледната си точка Желязков.

Той заяви как "50-60% от населението не гласува, защото не вярва в нито една власт", което води до извода му, че при това положение недоволството е повече от доволството. "Но аз, като човек от правителството, не мога да не оценя, че правителството изпълнява програмата си. Когато правителството изпълнява програмата си, тогава недоволството е по принцип, то не е адресирано към неизпълнение на ангажиментите".

Желязков леко се размина с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в коментара си за изявлението на президента Румен Радев в навечерието на 10 ноември. В обръщение към нацията Радев заяви, че се възвръщат практики от времената на партията-държава, че се взимат решения непрозрачно, а често пъти и еднолично, говори за корупция и липса на свобода на словото. 

Цветанов в последствие обвини държавния глава, че по конституция той е обединител на нацията, но се държи като разединител на нацията и като президент на БСП.

 

Според Желязков прочитът на думите на президента е следният: 

"Конституцията казва, че държавният глава е олицетворение на единството на нацията. Тогава, когато нацията не демонстрира единство, то и олицетворението няма как да демонстрира такова. Президентът не е и никога не е бил обединител и не са такива конституционните задачи."

Министърът на транспорта обяви още, че държавните железници предстоят много промени - в това число кадрови и оптимизиране на мениджърския състав. 

Миналата седмица стана ясно, че целият борд на директорите на "БДЖ Холдинг" подава оставка - според неофициална информация именно по настояване на Желязков. Тече и одит в "Пътнически превози", както и на обществените поръчки. 

За състоянието на железниците министърът заяви, че пътническите влакове имат сериозна нужда от ремонт, за да гарантират сигурността на пътниците.