България няма да е част от още един международен документ - това е Глобалният пакт за миграцията на ООН. Това обявиха председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки след заседание на коалиционния съвет на управляващата коалиция в Министерския съвет.

Международният документ трябва да бъде одобрен на срещата на ООН в Мароко на 10 декември. До момента страните от ЕС, които са обявили, че няма да го подкрепят, са Унгария с премиер Виктор Орбан, Полша и Австрия. Очаква се позицията на Италия. От пакта се оттеглиха и САЩ.

Решението от днес е завой в позицията на властта по отношение на пакта. През октомври вицепремиерката и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, цитирана в медийни публикации, че страната ни подкрепя последния вариант на международния документ. От МВнР тогава казаха още, че в него са отразени въпроси от първостепенно значение за страната ни: по-ясното разграничение между легални и нелегални мигранти, възможността за търсене на отговорност (включително наказателна) при нелегално преминаване на границата, препотвърждаване на суверенното право на държавите сами да определят кого да допускат на своя територия, отбелязването на негативния ефект от нелегалната миграция.

Преди три дни Захариева все пак заяви, че все още няма решение на правителството по въпроса.

Темата "избухна" в петък - повдигната от лидерката на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна, макар от известно време да шества из "патриотичните" среди - например в партийната телевизия на "Атака".

В специална декларация Нинова обяви, че левицата ще настоява за дебати в Народното събрание и отговори от премиера Бойко Борисов "кога и кой реши да присъедини България към пакта на ООН за миграцията, който не защитава националния ни интерес".

От ГЕРБ обаче тогава й отговориха, че не е запозната нито с предстоящите събития в Народното събрание, нито с процедурите за вземане на решение в ООН и със статута на документа, срещу който протестира.

Депутатът от управляващата партия Христо Гаджев посъветва лидерката на социалистите да се запознава с дневния ред в парламента, защото тази седмица има заседание на Комисията по външни работи, на което ще се дебатира именно Пактът за миграцията с участието на МВнР, МВР и социалното министерство, които имат отношение по темата.

Гаджев припомни, че срокът, в който страната ни трябва да определи състава на делегацията си за срещата в Маракеш, както и позицията си, е 1 декември. А дотогава има доста време.

"Съобразно това обсъждане и съобразно документите, които ще бъдат предоставени на Народното събрание, ще се излезе със своя позиция“, каза още Гаджев, припомняйки, че "даже и да бъде подкрепен въпросният пакт, той не е правово обвързващ - след евентуалното приемане в Маракеш на този факт следва да се продължи с позиция на ООН, която тепърва трябва да се изготви".

Според представителя на ГЕРБ "самото съдържание на пакта в голяма част се покрива в досегашните политики по миграция на България, а и в него изрично е написано, че всяка държава членка може сама да определя миграционната си политика".

С новия развой на събитията - тоест решението на коалиционния съвет България да остане извън Пакта за миграцията на ООН, не е ясно как ще се промени позицията на ГЕРБ по темата. Повече мотиви за решението от днес не бяха дадени. 

Какво представлява пактът?

Създаването на Глобалното споразумение за сигурна, огранизирана и редовна миграция бе договорено през 2016 г. след най-голямата мигрантска криза в Европа след Втората световна вайна и е записано като цел в т. нар. Нюйоркска декларация, която очертава подходите на страните членки на ООН към миграцията.

През юли споразумението получи подкрепа от 192 от 193-те държави от ООН. САЩ, а след това Унгария, Полша и Австрия обявиха, че няма да подпишат пакта, защото застрашавал суверенитета им.

Документът цели да създаде стратегия за защита на мигрантите, за интегрирането им, за връщането им по родните места и най-вече за изкореняване на причините, които водят до масова миграция.

Брюксел: Ако бяхте прочели пакта, нямаше да се оттеглите от него

Ако държавите, които се оттеглят от подкрепапа за Пакта за миграцията на ООН, бяха прочели документа, нямаше да се оттеглят от него - това каза днес говорител на Европейската комисия в Брюксел на въпрос, свързан с решението на няколкото страни в ЕС, а от днес и на България, да не подкрепят документа. Говорителят уточни, цитиран от БТА, че предава мнението на председателя на ЕК Жан Клод Юнкер по темата.

"Споразумението на ООН по въпросите на миграцията би превърнало предизвикателството във възможност за развитие, би подобрило живота на милиони хора. Ако го бяха прочели, (тези държави) нямаше да се оттеглят от споразумението.

Миграцията е общо предизвикателство и има нужда от общо решение със сподена отговорност. Вярваме, че европейските интереси са прекрасно защитени със споразумението. Ще продължим да работим за подобряване на управлението на миграцията. Убедени сме, че така незаконната миграция би намаляла, биха се създали възможности за законна миграция и за защита на правата на мигрантите."

Пак оставаме извън международен документ

Пактът за миграцията на ООН е вторият международен документ само за година, към който България отказва да се присъедини. Първият бе т.нар. Истанбулска конвенция, която страната ни подписа, но в крайна сметка отказа да ратифицира. Нещо повече - кабинетът "Борисов 3" изтегли решението си за подкрепа на документа на Съвета на Европа, въпреки че той бе обявен за приоритетен и от Европейския парламент, и от Европейската комисия. 

Това се случи след кампания и от "патриотите", които са част от властта, и от БСП, които също остро се противопоставиха на конвенцията за защита на жените и децата от домашно насилие. Мотивите на бълтарските социалисти, които са в опозиция, и на управляващите "Обединени патриоти" бяха едни и същи. 

От ГЕРБ "излязоха от ситуацията", като пратиха Истанбулската конвенция в Конституционния съд. Който с прелюбопитни аргументи установи, че нейни текстове противоречали на основния закон.

В резултат през миналата седвица Екатерина Захариева призна, че заради отказа на България да приеме конвенцията тя няма да се изпълнява от Европейския съюз като цяло. 

Документът не е подписан само от Русия в рамките на Съвета на Европа. А в няколко страни от ЕС предстоят дискусиите по ратификацията й.