Високопоставени служители от саудитското разузнаване, близки до престолонаследника Мохамед бин Салман, са се допитали до група бизнесмени дали може да се използват частни компании за убийства на ирански врагове на кралството, пише американският в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА. Американската медия се позовава на трима души, запознати с тези дискусии.

Разговорите се провели повече от година преди убийството на Джамал Кашоги и били организирани от Джордж Надер, бизнесмен от американско-ливански произход.

Преди това той се срещнал с принц Мохамед и обсъдил плана си с представители на Белия дом, пише "Ню Йорк таймс". 

През март 2017 г. в Рияд било разисквано привличането на служители на частни компании, които се занимават с разузнавателна дейност, към операции за дестабилизиране на икономиката на Иран. На срещата присъствал и вече уволненият генерал Ахмед Асири, който наредил убийството на Кашоги, посочва изданието.

Тогава високопоставени помощници на генерала се интересували за убийство на Касем Солеймани - лидер на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, смятан за непоколебим враг на Саудитска Арабия.

Интересът към убийства, тайни операции и военни кампании като войната в Йемен, надзиравани от принц Мохамед, бележи промяна в политиката на кралството. Исторически то е избягвало авантюристичната външна политика, тъй като тя често довежда до нестабилност, което не би се отразило добре на един от най-големите световни износители на петрол, изтъква вестникът. 

На тези срещи участвал и израелецът Джоуел Замел, тясно свързан с разузнаването в еврейската държава.

Надер и Замел разисквали разкриването на скрити авоари на Корпуса на гвардейците на ислямската революция в Иран, създаването на фалшиви профили в социалните медии на фарси с цел подклаждане на безредици в Иран, финансирането на ирански опозиционни групи и публикуването на обвинения срещу високопоставени иранци, така че да ги настроят един срещу друг.

Джордж Надер е съветник на престолонаследника на Обединените арабски емирства, държава, която заедно със САЩ и Израел гледа на Иран като на най-голямата заплаха за стабилността в Близкия изток.