КПКОНПИ в лицето на зам.-председателя си Антон Славчев опита да призове за обяснения председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Дори великодушно са му посочени за контакт телефоните на някой си специален агент Стоян Петков и главен агент Мартин Несторов.

Става въпрос за проверка срещу Панов, най-вероятно стартирана на основание факта, че той не подаде имуществена декларация в Сметната палата, а в Инспектората на ВСС.

За последното тече дело, в което Панов обжалва наложената му глоба от бившата Сметна палата, сега част от новата мегаантикорупционна комисия.

Комисията опитва да нареди на председателя на ВКС да се яви на основание член 41, ал. 1 от правилника за дейността на КПКОНПИ, който гласи, че "служителите... могат да призовават в служебни помещения граждани за изпълнение на определените им по закон функции и правомощия, като писмено уведомяват гражданите за призоваването".

Панов според служителите трябва да се яви на третия етаж на бул. "Черни връх" днес в 10.00 ч.

Ръководителят на ВКС написа на КПКОНПИ, че поканата да се яви за даване на обяснения в качеството му на председател на ВКС грубо нарушава конституционния принцип на разделение на властите, поясняват от пресслужбата на ВКС.

Той е призован в негово отсъствие, става ясно още на 7 ноември, като на зам.-председателя на съда и бъдещ конституционен съдия Павлина Панова е връчено въпросното писмо от трима служители на комисията. В него ясно пише, че Панов е призован в качеството му на председател на ВКС.

В писмо, изпратено от председателя на ВКС до председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, пише още:

„Член 41, ал. 1 от Правилника за устройството и дейността на КПКОНПИ и на нейната администрация и чл. 104, ал. 1, т. 5 от ЗПКОНПИ регламентират призоваването и вземането на обяснения от граждани. Цитираните норми не предвиждат хипотеза за призоваване на председател на съдебна институция.  С оглед на това е недопустимо един председател на съд да бъде призоваван по този ред от държавен орган, чиито актове подлежат на  съдебен контрол. Подобен подход грубо нарушава конституционния принцип на разделение на властите и същността на правовата държава. Намирам, че няма правно основание за явяването ми в сградата на КПКОНПИ на посочената дата.“